Την Τετάρτη (18/1) το IFAB, το ανεξάρτητο όργανο που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου θα συζητήσει μεταξύ άλλων αν πλέον η τεχνολογία και οι συνθήκες του παιχνιδιού καθιστούν εφικτή την αλλαγή χρονομέτρησης των αγώνων.

Η ετήσια συνάντηση του IFAB έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του ποδοσφαίρου. Ιδίως μετά τα όσα συνέβησαν στο Μουντιάλ 2022 με τις μεγάλες καθυστερήσεις στα τέλη των ημιχρόνων των αγώνων, το οποίο υπήρξε η οδηγία να… συνεχιστεί και στα πρωταθλήματα. Ωστόσο, έτσι επιβαρύνεται ο οργανισμός των παικτών.

Οπότε, η σκέψη που έκαναν οι θεματοφύλακες των κανονισμών έπειτα από πίεση της FIFAπου θέλει να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να αυξηθεί ο «καθαρός» χρόνος παιχνιδιού για να γίνει πιο… ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν – είναι μήπως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε το ρολόι να μην συνεχίζει, αλλά να σταματάει.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται οι απολογισμοί των αλλαγών στους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι, διευκρινίσεις για επικείμενες αλλαγές που αφορούν το οφσάιντ και ορισμένους άλλους κανονισμούς που αφορούν τη σεζόν 2023-2024 και συζήτηση επί προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Μία εξ αυτών αφορά το σύστημα VAR και μια άλλη στην τροποποίηση στους κανονισμούς του οφσάιντ. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το θέμα της διάσεισης και των χτυπημάτων στο κεφάλι.

«Πιθανά μέτρα για την αύξηση του καθαρού αγωνιστικού χρόνου/μείωσης της καθυστέρησης των αγώνων», σημειώνεται στο πρόγραμμα της συνάντησης.

Όπως αναφέρουν οι «The Times», υπάρχουν τρεις επιλογές: Η μια είναι να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει. Η άλλη να βρεθεί τρόπος να βελτιωθεί αυτό που είδαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τους μεγάλους χρόνους καθυστερήσεων. Η τρίτη είναι να σταματάει το ρολόι.

«Δεν λέω ότι το ρολόι πρέπει να σταματά κάθε φορά που η μπάλα βγαίνει έξω, αλλά για τα συμβάντα που προκαλούν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις: πανηγυρισμούς, αλλαγές, πέναλτι, τραυματισμούς και VAR», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ντιν, πρώην ισχυρός άνδρας της Άρσεναλ που και στο παρελθόν είχε καταθέσει αυτή την πρόταση.

Το IFAB αναμένεται να ψηλαφήσει το ζήτημα την Τετάρτη και αναλόγως την έκβαση να συζητήσει εκ νέου το θέμα στην 137η ετήσια γενική συνέλευση. Αν αποφασιστεί να αρχίσει ο πειραματισμός σχετικά με την τρίτη επιλογή, της διακοπής του χρόνου, τότε θα χρειαστεί μίνιμουμ δύο χρόνια δοκιμών μέχρι να κριθεί η νέα μέθοδος χρονομέτρησης και εφόσον είναι επιτυχημένη, να ψηφιστεί η εφαρμογή της.