Περίπου δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποχώρηση του Λουτσιάνο Γκαλέτι από την ενεργό δράση, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας στα νεφρά. Από εκείνη τη στιγμή έχει ξεκινήσει δικαστική μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό, αφού δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών. Η συγκεκριμένη διαμάχη έχει μεταφερθεί σε FIFA και CAS, ενώ – όπως αναφέρει το «Goal» – είναι πιθανό να δημιουργήσει δεδικασμένο σχετικά με τη λύση συμβολαίου για σπουδαίο ιατρικό λόγο.

Το 2009 ο Γκαλέτι ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2013, όμως τον Ιανουάριο του 2010 αναγκάστηκε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ με τον Αργεντινό, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία. Μετά από διάφορες δικαστικές μάχες επί ελληνικού εδάφους, η «κόντρα» μεταφέρθηκε στη FIFA και το CAS, οι παράγοντες των οποίων καλούνται να αποφασίσουν την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

«Καταρχήν ο Λουτσιάνο αισθάνεται πολύ άσχημα με όσα έχουν συμβεί. Ο ίδιος ποτέ του δεν έκανε δηλώσεις εναντίον του Ολυμπιακού και στεναχωριέται γιατί με αυτή την ιστορία έχει χαλάσει η εικόνα του στην Ελλάδα, την οποία έχει λατρέψει και επισκέπτεται αρκετά συχνά. Δεν θέλει να ντρέπεται ούτε να κρύβεται όταν πηγαίνει στο γήπεδο να δει τον Ολυμπιακό, αλλά αντίθετα θέλει να λάμψει η αλήθεια, που είναι ότι ο ελληνικός σύλλογος δεν του φέρθηκε σωστά», τόνισε ο μάνατζερ του Γκαλέτι, Σέρχιο Σάντσεζ, στην εφημερίδα Goal και συνέχισε:

«Ο Ολυμπιακός από τον Ιανουάριο του 2010 οπότε και παρουσιάστηκε το πρόβλημα του Λουτσιάνο δεν του έδωσε ούτε ένα ευρώ. Δεν ήθελε και δεν θέλει να τον πληρώσει καθόλου. Αυτό που εμείς, λοιπόν, διεκδικούμε είναι τα χρήματα που έχει λαμβάνει από τότε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε και η σχέση εργασίας ήταν σε ισχύ, συν βεβαίως ως αποζημίωση, αφού το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν το 2013».

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Θεόδωρος Γιαννίκος τόνισε: « Ολυμπιακός φέρθηκε εξαιρετικά στον Γκαλέτι. Του πρότεινε 750.000 ευρώ προτού βγει οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, αλλά δεν τα δέχθηκε. Επίσης υπήρχε κατατεθειμένη επιταγή με το ποσό στην ΕΠΟ, τον καλέσαμε να την πάρει, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί ήδη στα όργανα της ελληνικής ομοσπονδίας τα οποία και ανεξάρτητα είναι και έχουν επιδικάσει χιλιάδες υποθέσεις βάσει του ελληνικού κώδικα, ο οποίος περισσότερο υπέρ των ποδοσφαιριστών είναι παρά των ομάδων.

Ο Ολυμπιακός έμαθε για το πρόβλημα του Γκαλέτι, όταν αυτό παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2010. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποί του είπαν ότι ο ποδοσφαιριστής το γνώριζε εδώ και 10 χρόνια με τη διάγνωση να του δίνει 20% πιθανότητες στέρησης της δυνατότητας να συνεχίσει κάποια στιγμή στο μέλλον να αγωνίζεται. Αυτό ήταν προφανές για εμάς διότι υπέγραψε στον Ολυμπιακό δεν το αποκάλυψε ως όφειλε. Μάλιστα, ο Γκαλέτι υπέγραψε δύο συμβάσεις με τον Ολυμπιακό, η δεύτερη περίπου τέσσερις μήνες πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα όταν ζήτησε και πήρε τεράστια αύξηση».

Το άρθρο 13 του παραρτήματος Α’ του κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ που βασίζεται ο Ολυμπιακός

1. Η ανικανότητα του ποδοσφαιριστή, που διαρκεί άνω των δύο μηνών για μονοετές συμβόλαιο, άνω των τεσσάρων μηνών για διετές συμβόλαιο, άνω των έξι μηνών για τριετές συμβόλαιο, άνω των οχτώ μηνών για τετραετές συμβόλαιο και άνω των 10 μηνών για πενταετές συμβόλαιο αποτελεί νόμιμη αιτία λύσης συμβολαίου από την ΠΑΕ άνευ υπαιτιότητας του ποδοσφαιριστή.

2. Εάν η ανικανότητα συνέβη κατά τη διάρκεια αγώνα ή προπόνησης ή υπηρεσίας εν γένει του ποδοσφαιριστή προς της ΠΑΕ, ο ανωτέρω καθοριζόμενος χρόνος ανικανότητας διπλασιάζεται.

3. Για τη λύση του συμβολαίου, αναίτια και για τα δύο μέρη, απαιτείται διαπιστωτική πράξη Υγειονομικής Επιτροπής λειτουργούσης στην οικεία Επαγγελματική Ένωση.

Πηγή: sport-fm.gr