Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μπει στο επίκεντρο νέας έρευνας ο εκτροχιασμός τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, που κόστισε ζωές. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφό του ζήτησε από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για το δυστύχημα προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση να ξεκινήσει και πάλι έρευνα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

\Το 2017 το τρένο είχε εκτροχιαστεί με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις άνθρωποι. Ο ένας μηχανοδηγός ήταν μεταξύ των νεκρών ενώ ο άλλος κάθισε στο εδώλιο ως υπεύθυνος για το δυστύχημα  και κρίθηκε αθώος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε τη δικογραφία με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μετά τον μοιραίο εκτροχιασμό του τρένου είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες με τις σημερινές σχετικά με τις  ευθύνες που αφορούν  στην κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.  

Τρεις εισαγγελείς ερευνούν τις συμβάσεις

Την ίδια ώρα, τρεις εισαγγελείς θα ερευνήσουν το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην καθυστέρηση ή μη υλοποίηση συμβάσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα μετά από σχετική παραγγελία στην Οικονομική Εισαγγελία.

Μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών που θα χειριστούν την υπόθεση είναι και η εισαγγελέας που είχε ερευνήσει τη σύμβαση 717 του 2014 για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η εισαγγελέας, η οποία γνωρίζει το θέμα, έδειξε το 2021 το δρόμο για το αρχείο στο σκέλος των καταγγελιών που αφορούσε ζημιά του δημοσίου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις καθυστερήσεις των έργων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθοριστικό για την αρχειοθέτηση ήταν το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας το οποίο φέρεται να μην διαπιστώνει  ότι το δημόσιο υπέστη ζημιά.

Νεότερα στοιχεία, ωστόσο, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οδήγησαν στην ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης, το 2022. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει σε εξέλιξη έρευνα σχετικά  με την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

 Η Οικονομική Εισαγγελία θα ελέγξει τις επίμαχες συμβάσεις (2005, δύο το 2013, 2015)  εξετάζοντας , μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου , το οποίο σχετίζεται να την πιθανή πρόκληση οικονομικής ζημίας από την μη υλοποίηση του έργου.