Τη γαλάζια βεντάλια των επιχειρημάτων για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης τετραετίας ανοίγει σταδιακά ο πρωθυπουργός καλώντας τους πολίτες να εμπιστευτούν τη ΝΔ για να συνεχίσει το έργο της και να μην υπάρξει – όπως τονίζει- το Μέγαρο Μαξίμου πισωγύρισμα σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι φόροι, η ανασφάλεια και οι κλειστές τράπεζες.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες ότι η κάλπη είναι ενιαία – πρώτη και δεύτερη- και πως με την ψήφο τους καθορίζουν το δικό τους αύριο, για αυτό τα ποσοστά των κομμάτων που θα καταγραφούν την 21η Μαΐου είναι εκείνα που στη δεύτερη εκλογική διαδικασία (2 Ιουλίου) θα δώσουν την ώθηση στο πρώτο κόμμα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για τη γαλάζια παράταξη ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι μονόδρομος, γιατί όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων. «Θα αντιπαρατεθούμε στην τοξικότητα και στη χυδαιότητα με ευπρέπεια και επιχειρήματα. Οι αντίπαλοί μας επιλέγουν τον δρόμο της σύγκρουσης επειδή δεν έχουν ρεαλιστικές προτάσεις. Εμείς επιλέγουμε τη σύγκριση. Γιατί έχουμε και έργο στο χθες και πρόγραμμα για το αύριο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός.

Τα «αγκάθια» για την αυτοδυναμία

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αντικειμενικά δυσχεραίνει την επίτευξη της αυτοδυναμίας από την πρώτη κάλπη. Ωστόσο σημαντική παράμετρο αποτελούν τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα, καθώς η αντισυστημική ψήφος δείχνει με βάση τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα να ευνοείται σημαντικά. Το πολιτικό ενδιαφέρον περιστρέφεται ωστόσο και στο εάν θα επιτραπεί από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και αυτό γιατί τα ποσοστά που καταγράφει στα γκάλοπ δείχνουν πιθανή είσοδό του στη βουλή. Αύριο Μεγάλη Τρίτη ψηφίζεται τροπολογία στη βουλή που αυξάνει τις δικλείδες ασφαλείας, θωρακίζοντας την κρίση της Δικαιοσύνης που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, αφού προτείνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αποφασίζει και όχι η κατ΄επιλογή περιορισμένη σύνθεση του Δικαστηρίου. Το θέμα αυτό απασχολεί εντόνως της κυβέρνηση, δεδομένου ότι η προοπτική αυτοδυναμίας του νικητή των εκλογών ψαλιδίζεται από τα ποσοστά που «τσιμπάνε» τα μικρά κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι το μετεκλογικό πολιτικό περιβάλλον θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς εάν η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες ο αριθμός των εδρών που θα πετύχει θα δείξει και την ισχύ της, καθώς μια ισχνή πλειοψηφία φέρνει αρρυθμίες, ενώ εάν απαιτηθεί κυβερνητικός εταίρος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα απαιτηθούν προγραμματικές συγκλίσεις, πράγμα που τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δείχνει αδύνατο, καθώς στην πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άγνωστο Χ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει. Δεν πάνε σε «ραντεβού στα τυφλά». Γιατί το μέλλον τους δεν μπορεί να βαδίσει στα τυφλά».