«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση και ως μια δυσάρεστη ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζεται από όλους ότι αυτός ο 12ετης κύκλος μεγάλης ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ στην Γενική Συνέλευση του συνδέσμου.

«Πετύχαμε πολλά το τελευταίο διάστημα και χρειάστηκε σκληρή δουλειά και δεν είχαμε καταλάβει πόσο πίσω είμασταν. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα για να ολοκληρώσουμε το έργο της πρώτης 4ετίας», είπε ακόμα.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αλλάζει πολλά όπως έκανε και η πανδημία και πως κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που ήταν πρωτοφανής, αλλά σημείωσε ότι μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν ευκαιρίες. Αν δεν υπήρχε η πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πόλεμος, είπε φαινόταν αδιανόητος πριν από λίγα χρόνια με μια χώρα να προσπαθεί να χαράξει ξανά τα σύνορα στον παγκόσμιο χάρτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις δυνατότητές τους. 

Στοχευμένες οι παρεμβάσεις στα καύσιμα – Δεν θα είναι οριζόντιες ως προς την μείωση του φόρου

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το πως θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια. Πήρε αποστάσεις από τις συστάσεις του ΔΝΤ λέγοντας ότι δεν είναι πάντα σωστές και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα.

Τόνισε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες και ειδικά για τα καύσιμα είπε ότι δεν θα είναι η παρέμβαση οριζόντια ως προς την μείωση του φόρου και θα είναι μια πιο στοχευμένη λογική που δεν επιβραβεύει οριζόντια εκείνους που έχουν την δυνατότητα σήμερα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών.