Ένα μεγάλο έργο το οποίο θα αποτελέσει ενεργειακή παρακαταθήκη για την Δυτική Μακεδονία, εγκαινιάζει σήμερα στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, στα Λιβερά της Κοζάνης, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αυτού του είδους στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ πράσινης ανάπτυξης κάτι στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας μάλιστα η χώρα να γίνει στο μέλλον ενεργειακός κόμβος ειδικά στον τομέα αυτό.

Και θεωρούν ότι σημειολογικά και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης βάζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δυναμικά στο παιχνίδι.

Η ταυτότητα του έργου και οι στόχοι του

Το έργο αυτό, ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την διοίκηση των ΕΛΠΕ και ολοκληρώθηκε παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί.

Με την καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στις 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, θα παράγονται ετησίως 350 GWh και θα μπορεί να τροφοδοτεί 75.000 νοικοκυριά.

Όσο για το πράσινο αποτύπωμα αυτό μεταφράζεται σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι από τις επενδύσεις των 4 δις το 50% να διατεθεί για την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας.

Παράλληλα ακολουθώντας και τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα με το πάρκο αυτό θα κάνει ένα μεγάλο βήμα έτσι ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50% έως το 2030.

Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών κατ’ έτος θα αποδίδεται το 3% υπέρ του δήμου Κοζάνης και Εορδαίας, δηλαδή περίπου 500.000 € /έτος για 20 χρόνια, ενώ από τα παραπάνω ποσά θα επιδοτούνται οι ηλεκτροδοτήσεις κατοικιών των δημοτικών διαμερισμάτων σε Σιδερά, Λιβερά και Ασβεστόπετρα.

Η πράσινη συνέχεια της απολιγνιτοποίησης

Σύμφωνα με μελέτες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης οι εκτάσεις των λιγνιτωρυχείων είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Η πρακτική αυτή είναι συνήθης στις περιοχές αποκατάστασης τέτοιων ορυχείων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Πελοποννήσου θεωρούνται, από τις πιο κατάλληλες για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αυτό σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες πραγματοποιείται απολιγνιτοποίηση.