Αντιπαράθεση υπήρξε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών του τομέα υγείας της χώρας. Το μέλος της κυβέρνησης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διακινεί ψεύδη («fake news» όπως είπε) περί άρσης της μονιμότητας των γιατρών, καθώς στόχος του είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις στο βωμό των εκλογών της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Όπως τόνισε, «από χθες διακινείται από τον κ. Ξανθό ότι καταργείται η μονιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μια μέρα πριν από τις εκλογές. Καμία μονιμότητα δεν καταργείται, Έπρεπε να πάρω το λόγο και να κάνω αυτή τη παρέμβαση διότι έρχονται γιατροί ενόψει και των εκλογών και λένε ότι καταργείται, βασιζόμενοι στο fake news του κ. Ξανθού. Κύριε Ξανθέ να είστε πιο επιμελείς, μη πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη».

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας είπε πως «η θρασύτητα του κυρίου υπουργού είναι γνωστή και παροιμιώδης. Επιβεβαιώνεται και σήμερα. Μας λέτε ότι υπάρχουν fake news. Άφησε τα δικολαβίστικα. Εδώ έχουμε μια διάταξη που λέει ρητά ,ότι οι γιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση επιμελητή διορίζονται με πενταετή θητεία». «Η μόνη προσθήκη που έγινε ήταν η προϋπηρεσία. Θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει» ανταπάντησε ο κ. Πλεύρης.

Να σημειωθεί ότι η σχετική κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών έχει ξεκινήσει από χθες, με τον υπουργό να αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως «είναι για γέλια και για κλάματα είναι η προσπάθεια του κ. Ξανθού να αναπαράγει fake news με μοναδικό στόχο να παρασύρει με ψεύδη τους ιατρούς», προσθέτοντας ότι «στη διάταξη που επικαλείται ο κ. Ξανθός, απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια σε σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας ιατρών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ήδη ισχύοντα νόμο, ο οποίος και επί ημερών του κ. Ξανθού δεν άλλαξε. Συγκεκριμένα στο εισαγωγικό εδάφιο του άρθρου 82 αναφέρεται σαφώς ότι “Στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), προστίθενται δέκατο και ενδέκατο εδάφιο, τα οποία έχουν ως εξής:

«Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσία υγείας του κρατικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έχει πραγματοποιηθεί μετά από την 31η.12.2020, της Ελβετίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Επίσης, δύναται να υπολογίζεται για την εξέλιξη στο Ε.Σ.Υ. και η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε κλινική ή νοσοκομείο πανεπιστημιακού ιδρύματος, ανεξάρτητα από τη νομική του φύση, Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του προηγούμενου εδαφίου, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας”. Καμία μεταβολή δεν επέρχεται κατά τα λοιπά στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, η οποία παραμένει ως είχε επί ημερών του κ. Ξανθού. Επίσης, καμία μεταβολή δεν επιφέρει το νεοψηφισθέν άρθρο 82 στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 7 του ν. 3754/2009, με την οποία θεσπιζόταν η μη επαναπροκήρυξη θέσεων και η οποία συνεχίζει να ισχύει». Επομένως το καθεστώς παραμένει ακριβώς το ίδιο», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας: «Απλή ανάγνωση των διατάξεων αρκεί για να καταλάβει κάποιος τι ισχύει. Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Ξανθός να αναπαράγει fake news».

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Εγκύκλιο απέστειλε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».