Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων συνεδριάζουν σήμερα στις Βερσαλλίες οι 27 ηγέτες της ΕΕ. Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και η ενεργειακή κρίση θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις των ηγετών με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει με την επιστολή έξι σημείων προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, την παρέμβαση της Ευρώπης για να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. 

Ήδη από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού είχε ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται  να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα και για λόγους ασφαλείας οι ηγέτες δεν θα έχουν κινητά.

Το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ 

Η Ουκρανία από την στιγμή που δέχθηκε εισβολή από την Ρωσία στο έδαφός της υπέβαλλε αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ. Σε αυτή την φάση το αίτημα μεν θα εξεταστεί αλλά είναι μια διαδικασία χρονοβόρα από την μια και από την άλλη οι κινήσεις όλων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ειδικά με την Ρωσία να είναι αυτή την χρονική στιγμή μη αξιόπιστος και απρόβλεπτος συνομιλητής. Η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας.

Οι 27 θα εξετάσουν τους τρόπους να στηρίξουν περαιτέρω την Ουκρανία ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά. Επίσης, θα εξετάσουν τους τρόπους μείωσης της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, αλλά και της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.

Οι θέσεις της Ελλάδας για την άμυνα της Ευρώπης

Η ελληνική κυβέρνηση εξ’ αρχής είχε πάρει ξεκάθαρη θέση στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επένδυση στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε.. Οι θέσεις μας είναι υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. 

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Και αυτή την χρονική στιγμή με την ενεργειακή κρίση να σοβεί η συζήτηση γίνεται ξανά επίκαιρη.

Η Ελλάδα θα τονίσει και πάλι ότι σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, στηρίζει από την πρώτη στιγμή έμπρακτα το Κίεβο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού.