«Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει (ψευδώς) την εικόνα μιας επίθεσης στις δικές της δυνάμεις και να μεταδώσει αυτές τις εικόνες στον κόσμο. Μια τέτοια επιχείρηση “false flag”, ισχυρίστηκαν, θα έδινε στη Ρωσία το πρόσχημα να εισβάλει στην Ουκρανία προκαλώντας σοκ και οργή».

Γράφει ο Σκοτ Ράντνιτζ, συγγραφέας και καθηγητής ρωσικών και ευρασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ο Ράντνιτζ που αρθρογραφεί στο Τhe Conversation προσπαθεί να αναλύσει το φαινόμενο των false flags, ή σε μια πιο ελεύθερη ερμηνεία στα ελληνικά «προβοκάτσια» και το αν και εφόσον στην τωρινή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τέτοιες τακτικές.

Και συνεχίζει ο καθηγητής: «Με την αποκάλυψη αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να υπονομεύσει τη συναισθηματική της δύναμη και να σταματήσει το Κρεμλίνο από το να κατασκευάζει ένα casus belli, ή δικαιολογία για έναν πόλεμο.

Ένταση μεταξύ Ουκρανίας Εωσίας

Αλλά οι επιθέσεις false flags δεν είναι πλέον αυτό που ήταν στο παρελθόν. Με δορυφορικές φωτογραφίες και ζωντανά βίντεο επί τόπου που μοιράζονται ευρέως και άμεσα στο Διαδίκτυο – και με δημοσιογράφους που έχουν πηγές επαγγελματίες μυστικών υπηρεσιών για την ανάλυση των πληροφοριών – είναι δύσκολο να ξεφύγεις με μία προβοκάτσια σήμερα. Και με την επικράτηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης, η δημιουργία μιας αιτιολόγησης για τον πόλεμο δεν απαιτεί το κόστος ή τον κίνδυνο μιας false flag επίθεσης – πόσο μάλλον μιας πραγματικής επίθεσης».

Η μακρά ιστορία των επιθέσεων «false flags»

Ένταση μεταξύ Ουκρανίας Εωσίας

Και συνεχίζει ο Σκοτ Ράντνιτζ: «Τόσο οι ψευδείς επιθέσεις όσο και οι ισχυρισμοί ότι τα κράτη εμπλέκονται σε αυτές έχουν μακρά ιστορία. Ο όρος προήλθε για να περιγράψει τους πειρατές να κρατούν φιλικές (και ψεύτικες) σημαίες για να δελεάσουν τα εμπορικά πλοία ώστε να πλησιάσουν αρκετά κοντά για να επιτεθούν. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ταμπέλα για οποιαδήποτε επίθεση –πραγματική ή προσομοιωμένη– που προκαλούν οι υποκινητές εναντίον «φιλικών» δυνάμεων για να ενοχοποιήσουν έναν αντίπαλο και να δημιουργήσουν τη βάση για αντίποινα.

Τον 20ο αιώνα, υπήρξαν πολλά σημαντικά επεισόδια που αφορούσαν επιχειρήσεις false flag. Το 1939, πράκτορες από τη ναζιστική Γερμανία μετέδωσαν αντιγερμανικά μηνύματα από έναν γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό κοντά στα πολωνικά σύνορα. Δολοφόνησαν επίσης αρκετούς πολίτες τους οποίους έντυσαν με πολωνικές στρατιωτικές στολές για να δημιουργήσουν το πρόσχημα για την προγραμματισμένη εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

Την ίδια χρονιά, η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε οβίδες σε σοβιετικό έδαφος κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και κατηγόρησε τη Φινλανδία, στην οποία στη συνέχεια προχώρησε σε εισβολή.

Στρατιώτης με τη Σοβιετική σημαία

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εμπλακεί σε παρόμοια σχέδια. Η επιχείρηση Northwoods ήταν μια πρόταση για να σκοτωθούν Αμερικανοί και να κατηγορηθεί ο Κάστρο για αυτήν την επίθεση, δίνοντας έτσι στον στρατό το πρόσχημα να εισβάλει στην Κούβα. Η κυβέρνηση Κένεντι απέρριψε τελικά το σχέδιο.

Εκτός από αυτές τις πραγματικές συνωμοσίες, υπήρξαν πολλές που είναι στη σφαίρα της θεωρίας συνωμοσίας και που εμπλέκουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η βύθιση του USS Maine το 1898 και το περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν το 1964 – καθένα από τα οποία ήταν ένα κρίσιμο μέρος ενός casus belli – έχουν θεωρηθεί ως πιθανές επιθέσεις false flag αν και τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αδύναμα».

Παγκόσμια ορατότητα, παραπληροφόρηση και κυνισμός

«Πιο πρόσφατο και ακόμη λιγότερο βασισμένο σε γεγονότα είναι το κίνημα «9/11 Truth», το οποίο ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Μπους σχεδίασε την καταστροφή των δίδυμων πύργων για να δικαιολογήσει τους περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες και να θέσει τα θεμέλια για την εισβολή στο Ιράκ. Οι δεξιοί ειδήμονες και πολιτικοί έχουν προωθήσει τη θεωρία συνωμοσίας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν οργανώσει μαζικούς πυροβολισμούς, όπως αυτός σε ένα λύκειο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, το 2018, προκειμένου να πιέσουν για νόμους για τον έλεγχο των όπλων», αναφέρει ο καθηγητής.

«Εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι συμβαίνουν περιστατικά με προβοκάτσιες, δεν είναι επειδή είναι συνηθισμένες. Αντίθετα, αποκτούν αληθοφάνεια από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι πολιτικοί είναι αδίστακτοι και εκμεταλλεύονται τις κρίσεις.

Το πρόσωπο του Πούτιν σε πλακάτ

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις λειτουργούν με σχετική μυστικότητα και καταφεύγουν σε εργαλεία εξαναγκασμού, όπως πληροφορίες, καλά εκπαιδευμένους πράκτορες και όπλα για να εφαρμόσουν την ατζέντα τους. Δεν είναι τεράστιο άλμα να φανταστεί κανείς ότι οι ηγέτες προκαλούν σκόπιμα τα γεγονότα υψηλού αντίκτυπου που αργότερα εκμεταλλεύονται για πολιτικό όφελος, παρά την υλικοτεχνική πολυπλοκότητα, τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα έπρεπε να εμπλακούν και τους ηθικούς ενδοιασμούς που μπορεί να έχουν οι ηγέτες για τη δολοφονία των δικών τους πολιτών.

Για παράδειγμα, δεν είναι αμφιλεγόμενο να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να δημιουργήσει υποστήριξη για την εισβολή της στο Ιράκ. Ωστόσο, αυτό οδήγησε ορισμένους ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι, εφόσον η κυβέρνηση Μπους επωφελήθηκε πολιτικά από την 11η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προκάλεσε τις επιθέσεις, παρά όλες τις αποδείξεις για το αντίθετο».

Η πρόκληση της αξιοπιστίας

Ο συγγραφέας και αναλυτής τονίζει ότι: «Η προθυμία να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες είναι ικανοί για τέτοιες φρικαλεότητες αντανακλά μια ευρύτερη τάση αυξανόμενης δυσπιστίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, η οποία, παρεμπιπτόντως, περιπλέκει τα πράγματα για τους ηγέτες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις false flag. Εάν ο αντίκτυπος τέτοιων επιθέσεων προέρχεται ιστορικά από την ικανότητά τους να συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από τον ηγέτη τους, οι ψευδείς επιθέσεις που πραγματοποιούνται σήμερα μπορεί όχι μόνο να αποτύχουν αλλά να προκαλέσουν οργή κατά του υποτιθέμενου επιτιθέμενου, ενώ μπορούν επίσης να αποτύχουν θέτοντας υποψίες για τους ηγέτες που αντιστέκονται στο όφελος.

Φιλορώσοι πανηγυρίζουν μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν

Επιπλέον, οι ερευνητές που χρησιμοποιούν πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ανοιχτού κώδικα, όπως η συλλογική Bellingcat των πολιτών του Διαδικτύου, καθιστούν πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ξεφύγουν από κατάφωρες παραβιάσεις των νόμων και των διεθνών κανόνων.

Ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αμβλύνει την ικανότητα της Ρωσίας να αδράξει την πρωτοβουλία, αντιμετωπίζει και αυτή προκλήσεις αξιοπιστίας. Οι δημοσιογράφοι ήταν δικαιολογημένα επιφυλακτικοί με την προειδοποίηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με τα ψεύτικα σχέδια της Ρωσίας, ειδικά επειδή δεν παρείχε στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι σκεπτικιστές επεσήμαναν το χτύπημα με drone τον Αύγουστο του 2021 κατά την απόσυρση των ΗΠΑ από την Καμπούλ, το οποίο ο στρατός αρχικά υποστήριξε ότι ήταν ένα “δίκαιο χτύπημα” για να σκοτωθεί ένας βομβιστής αυτοκτονίας, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μια εσφαλμένη επίθεση σε έναν αθώο άνδρα και την οικογένειά του. Χρειάστηκαν συντριπτικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία από τις έρευνες των μέσων ενημέρωσης προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδεχτεί το λάθος.

Στο βαθμό που το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αναμένει ότι θα επωφεληθεί από την εκτέλεση μιας προβοκάτσιας θα ήταν να δημιουργήσει ένα casus belli μεταξύ των Ρώσων πολιτών παρά να πείσει το κοινό στο εξωτερικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων είναι αντίθετοι στην εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο τρέφουν επίσης αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Το θέαμα μιας πρόκλησης που στόχευε κατά της Ρωσίας στην κρατική τηλεόραση μπορεί να προσφέρει ένα τράνταγμα υποστήριξης για μια εισβολή, τουλάχιστον αρχικά. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι είναι κυνικοί με τους ηγέτες τους και μπορεί να τρέφουν την υποψία ότι μια υποτιθέμενη επίθεση κατασκευάστηκε για πολιτικό όφελος».

Πολίτες εγκαταλείπουν το Ντονέτσκ

Εναλλακτικές λύσεις σε αντίθεση με την προβοκάτσια

«Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία έχει άλλες επιλογές για να διευκολύνει μια εισβολή. Στην αρχή της εισβολής του στην Κριμαία το 2014, το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε “ενεργά μέτρα”, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της εξαπάτησης, για να αποτρέψει την ουκρανική αντίσταση και να εξασφαλίσει την εγχώρια έγκριση. Η Ρωσία και άλλα μετασοβιετικά κράτη είναι επίσης επιρρεπή να διεκδικήσουν μια “πρόκληση”, η οποία ορίζει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ως δικαιολογημένη απάντηση και όχι ως πρώτη κίνηση», αναφέρει ο Ράντνιτζ,.

«Αντίθετα, οι προβοκάτσιες είναι περίπλοκες και ίσως υπερβολικά θεατρικές με τρόπο που προκαλούν ανεπιθύμητο έλεγχο. Οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα από ό,τι τον 20ό αιώνα. Οι επιθέσεις false Flag είναι επικίνδυνες, ενώ οι ηγέτες που επιδιώκουν να κατασκευάσουν ένα casus belli μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά από πιο λεπτές και λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις», τονίζει ο καθηγητής.