Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, επισήμανε πως είναι «πάρα πολύ υπερήφανη» για το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ενώ έστειλε το μήνυμα πως σε αυτό δεν θα γίνουν αλλαγές.

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ισορροπημένη πρόταση και όλοι το αναγνώρισαν αυτό. Δεν θα κάνουμε λοιπόν αλλαγές και αυτό το οποίο γίνεται και στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, είναι να διευκολύνουμε τη διαδικασία της συζήτησης», υπογράμμισε η κ. Γιόχανσον.

Στην πρόταση για το Σύμφωνο, «η αλληλεγγύη είναι υποχρεωτική», εξήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος και όταν ένα κράτος-μέλος είναι υπό πίεση, «υπάρχει υποχρέωση στα άλλα κράτη μέλη να βοηθούν στην ανακούφιση αυτής της πίεσης».

Για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι «χρειάζεται να δουλέψουμε πάνω στη σχέση μας με την Τουρκία, είναι γείτονας και εταίρος και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα μόνο με τη συνεργασία».

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι ότι θα θέλαμε να δούμε συγκεκριμένες δράσεις από την Τουρκία και για την πρόληψη και για την επανάληψη των επιστροφών. Και βεβαίως τη συνέχιση της στήριξης των προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία».

Παρατήρησε ότι «σήμερα η πλειοψηφία αυτών που αιτούνται άσυλο δεν έρχονται παράτυπα, έρχονται νόμιμα στην ΕΕ. Η πλειοψηφία αυτών που έρχονται παράτυπα δεν χρειάζονται διεθνή προστασία και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους» είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι «δεν τα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά όσον αφορά στις επιστροφές, και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει ευρωπαϊκοί θεσμοί κατά της Frontex, η Επίτροπος επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια Frontex που θα λειτουργεί πολύ αυστηρά, γι’ αυτό και η διαχείρισή της πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες», ενώ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη «για το χρόνο που χρειάστηκε η Frontex για να ανταποκριθεί και να συμμορφωθεί με τον κανονισμό. Έπρεπε να υπάρχουν αξιωματούχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παρακολούθησή τους, θα έπρεπε να υπάρχει ένας αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής εδώ και καιρό.

Νομίζω ότι αν είχαμε τα συστήματα που χρειάζονται, όσον αφορά τις αναφορές, τη διαχείριση και την παρακολούθηση, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και θα ήταν πιο αποτελεσματική και ταχύτερη. Χρειάζεται ένα σύστημα αναφορών πιο αποτελεσματικό και μια καινούρια νοοτροπία και κουλτούρα για το πώς θα νατιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις. Αυτό είναι στο οποίο θα πρέπει αν στοχεύσουμε».

«Χρειάζεται να δουλέψουμε τη σχέση μας με την Τουρκία»

«Χρειάζεται να δουλέψουμε τη σχέση μας με την Τουρκία», ανέφερε επίσης η Ίλβα Γιόχανσον από τους Δελφούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίτροπος σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

«Θέλουμε συγκεκριμένες δράσεις από την Τουρκία», τόνισε αναφερόμενη στον έλεγχο και την πρόληψη, τις επιστροφές και την στήριξη των προσφύγων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος μιλώντας για το πόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές, τόνισε ότι σήμερα πια η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην Ευρώπη, δεν δικαιούνται προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Σχετικά ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ηγεσίες αφρικανικών χωρών που δείχνουν πρόθυμοι για συνεργασία για τον έλεγχο των αποχωρήσεων και τις επιστροφές των μεταναστών.

Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Frontex, σημειώνοντας ότι πρέπει να λειτουργεί πολύ αυστηρά και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπάρχουν. «Δεν είμαι ικανοποιημένη από τον χρόνο που χρειάστηκε για να τηρήσει τον νέο κανονισμό», είπε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται συνολικά μία νέα νοοτροπία και κουλτούρα για πιο αποτελεσματική και ταχύτερη δράση».