Με τις αντοχές του συστήματος υγείας να δοκιμάζονται καθημερινά λόγω της επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν πλέον κενά κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ η σημερινή απόφαση του υπουργείου Υγείας  για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και το πέρασμα του ελέγχου τους στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, καταδεικνύει αυτό ακριβώς, ότι μόνο αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ενδεικτικό μάλιστα της ασφυκτικής κατάστασης είναι ότι οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr το επιχειρησιακό πλάνο της κυβέρνησης σε περίπτωση που εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ– δημόσιες και ιδιωτικές- περιλαμβάνει σχεδιασμούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.  Σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στην παρούσα φάση στη Βόρεια Ελλάδα επιχειρείται περαιτέρω σύμπτυξη των κλινικών, για να εξοικονομηθούν επιπλέον κρεβάτια που  θα εξυπηρετήσουν ασθενείς με κορονοϊό. Αντιστοίχως στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να εξασφαλιστεί ο μέγιστος αριθμός κλινών, ώστε να λειτουργήσει το υγειονομικό σύστημα ενιαία. Κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση δεν εξετάζονται πιθανές μεταφορές ασθενών σε χώρες εκτός Ελλάδος, όπως συμβαίνει π.χ. στη Γαλλία που στέλνει ασθενείς στη Γερμανία.

Στην μάχη και το πυρηνικό καταφύγιο

Στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης εντάσσεται και το καταφύγιο που υπάρχει στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για περιπτώσεις ραδιολογικού, χημικού ή πυρηνικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή ο σχεδιασμός του και ο τρόπος λειτουργίας του αναφορικά π.χ. με τον εξαερισμό δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ασθενείς με covid-19, οι επιτελείς έχουν ήδη μεταφέρει κρεβάτια και εξοπλισμό,  ώστε να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ως νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για περιστατικά όμως non- covid.

Τρένα – «ασθενοφόρα» για διακομιδές

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες τότε θα μπορούσε και το τρένο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη διακομιδή των ασθενών.

Ξεκαθαρίζουν όμως ότι η μεταφορά θα αφορά σε ήπιες καταστάσεις υγείας και πάντα σε ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια, τα οποία θα έχουν την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που έχει ένα ασθενοφόρο, ενώ οι ασθενείς θα μεταφέρονται μέσα σε ειδική κάψουλα.