Εβδομάδα εξελίξεων για τα ελληνοτουρκικά, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή θα τεθεί στο τραπέζι αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων στην Τουρκία, όμως ενδέχεται και νωρίτερα να έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, ενώ αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη χώρα μας θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές” ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing.

Η διεξαγωγή διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας κλείδωσε σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής, σε επικοινωνία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και το σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Χέκερ, που είχαν ξεκινήσει εκ νέου επαφές μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Την ώρα λοιπόν που θα ξεκινούν εκ νέου διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, στη χώρα μας θα βρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθεί τη Σούδα, σε μία κίνηση με συμβολική σημασία.

«Περιμένουμε έμπρακτη στήριξη από τις ΗΠΑ με την επίσκεψη Πομπέο» δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής με τις κυρώσεις

Το ερώτημα είναι εν τω μεταξύ εφόσον θα έχουν δρομολογηθεί διερευνητικές πριν τη Σύνοδο, τι θα γίνει με τις κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απάντηση είναι πως οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν οπωσδήποτε τον κατάλογο κυρώσεων, που έχουν άλλωστε συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά το να εφαρμοστούν είναι ένα άλλο θέμα.

Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα – η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα – θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων.

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις», διαμήνυσε ο κ.Πέτσας.

Η Γερμανία ως γνωστόν δεν επιθυμεί στη Σύνοδο να αποφασιστεί και η εφαρμογή των κυρώσεων και μαζί της θα συνταχθούν και άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα οικονομικά στην Τουρκία. Εάν όμως δεν αποφασιστεί η εφαρμογή κυρώσεων, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να «κοροϊδεύει» την Ευρώπη, προκαλώντας τη μία ημέρα και υποχωρώντας με τακτικισμούς την επόμενη. Για αυτό, προωθείται η θεσμοθέτηση ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού ή διαδικασίας επιβολής των κυρώσεων, χωρίς να χρειάζεται σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με εισήγηση Μπορέλ ή της Κομισιόν.

Σήμερα σημειωτέον ότι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την Τουρκία, αλλά και το Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία. Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται λοιπόν να δρομολογηθούν οι σχετικές αποφάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής.