«Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώσαμε είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό. Παλαιότερα η συζήτηση γύρω από την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας αφορούσε αποκλειστικά τους εξοπλισμούς. Αυτή τη φορά κάνουμε κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και το ανθρώπινο δυναμικό, γι΄αυτό και θα προχωρήσουμε σε βάθος πενταετίας στην πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών που θα υποστηρίξουν επαγγελματικά τον στρατό μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Helexpo που υποκαθιστά φέτος τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως ανέφερε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale που αγοράζουμε, έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000. Έξι από τα Rafale που θα πάρουμε θα είναι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Από τα μεταχειρισμένα, τα πρώτα θα φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά αρχές του 2022 με την πλήρη απόκτηση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της μοίρας με τα πολύ προχωρημένα οπλικά συστήματα που θα φέρει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων γαλλικών φρεγατών ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτό θα γίνει τα επόμενα 5 με 7 έτη, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων 4 φρεγατών Mekko που διαθέτουμε. «Δεν είμαι όμως σε θέση να σας κοστολογήσω το εξοπλιστικό πρόγραμμα γιατί θα υπάρχουν και ανταγωνιστικές προσφορές και προφανώς το υπουργείο Άμυνας θα κάνει την πρόταση για την προσφορά εκείνη που κρίνει ότι είναι η πιο συμφέρουσα. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Σε ορίζοντα δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα».

Τέλος όσον αφορά την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία τόνισε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας που θα επαναβεβαιώνει τους πολύ στενούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με τη Γαλλία. «Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής πάντως υπάρχει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άρθρο 42/7 της Συνθήκης της Ε.Ε. Που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση με βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους απέναντι σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Εύχομαι η χώρα να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσει αυτή τη ρήτρα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.