Εκνευρισμένος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται να είναι ανυποχώρητος στην διαμάχη του με την Ελλάδα ενώ έκανε υποδείξεις και στην ΕΕ και τους ηγέτες των κρατών.

Η τουρκική προεδρία έκανε μία στοχευμένη διαρροή με όσα φέρεται να απάντησε ο Ερντογάν στον πρόεδρο της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ο οποίος χθες Κυριακή 6/9 σε τηλεφωνική επικοινωνία είχε αναφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ».

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah ο Ερντογάν φέρεται να απάντησε στον Σαρλ Μισέλ «τα προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα έχει κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο «θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας από την οπτική του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν, προφανώς, στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.

Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες μέλη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί σε όλα τα ζητήματα της περιοχής και ειδικά της ανατολικής Μεσογείου».

Μισέλ: Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Από την πλευρά του, ο Σάρλ Μισέλ φέρεται να τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε παράλληλα τη σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε σε πολυμερή διάσκεψη και σημείωσε ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε πως το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.