«Το δημοσίευμα του EU Οbserver σχετικά με τις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δημοσίευμα του «EU Οbserver» που αφορά τις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου.

Συγκεκριμένα, σημερινό δημοσίευμα του «EU Οbserver» (euobserver.com) με τίτλο:«Εταιρείες συμβούλων της Τρόικας: μια επιχείρηση εκατομμυρίων ευρώ υπεράνω ελέγχων», αμφισβητεί την αξιοπιστία των εταιρειών συμβούλων, τις εκθέσεις των οποίων η τρόικα (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ) χρησιμοποιεί «προκειμένου να αποφασίσει πόσες χώρες ή τράπεζες χρειάζονται να αποφύγουν μια χρεοκοπία».

Όπως αναφέρεται, οι εταιρείες αυτές «συχνά προσλαμβάνονται χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός, θέτοντας ερωτηματικά περί διαφάνειας και ευθύνης», ενώ «ορισμένες φορές, προσλαμβάνονται, παρά τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων (conflicts of interest), οι οποίες προκύπτουν από τη σύνδεσή τους με επενδυτικά κεφάλαια και άλλους οργανισμούς που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν «υποεργολάβους», θέτοντας επιπλέον ερωτηματικά για το «ποιος έχει πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση (inside information) και πως την χρησιμοποιεί». Στους υποεργολάβους, σχεδόν πάντα, περιλαμβάνεται ένας από τις «τέσσερις μεγάλες» εταιρίες ορκωτών λογιστών (Deloitte, Ernst & Young, KPMG Price Waterhouse Coopers), με τελικό αποτέλεσμα, έναν «χρυσό κύκλο» περίπου μιας ντουζίνας μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν ένα de facto μονοπώλιο στη διαχείριση των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την ¨αντικειμενικότητα¨ των ερευνών και την ¨ανεξαρτησία¨ αυτών των εταιριών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της Βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει που πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πως το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρίες που από ότι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών «αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους».