Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους 219 υπέρ έναντι 14 κατά.

Την άρση ασυλίας του είχε ζητήσει νωρίτερα και ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ για λόγους αρχής, όπως είπε, και τονίζοντας ότι παρότι η μήνυση εναντίον του είναι αβάσιμη, δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από αυτήν.

Η μήνυση εναντίον του κ. Κυρανάκη είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης μίσους μέσω του διαδικτύου μετά από ένα tweet που ανέβασε ο βουλευτής της ΝΔ και στο οποίο έγραφε πως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση που εξήγγειλε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία θα δίνεται σε ελληνόπουλα,

«Επανέλαβα ένα μέτρο που αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και έχει σαν στόχο να αντιμετωπιστεί άμεσα το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού. Η μήνυση είναι αβάσιμη. Όμως ζητώ για λόγους αρχής την άρση της ασυλίας μου. Όχι μόνο γιατί τάσσομαι κατά του μέτρου της βουλευτικής ασυλίας, όχι μόνο γιατί θέλω να δικαστώ όπως κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, αλλά γιατί θέλω ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας αυτή η απόφαση να αποτελέσει στο μέλλον κομμάτι της νομολογίας. Γιατί δεν μπορεί ο καθένας, η κάθε ΜΚΟ, όποιος θεωρεί ρατσιστικό οτιδήποτε εθνικό, να μηνύει για λόγους προσωπικής προβολής τον καθένα» ανέφερε ο κ. Κυρανάκης και προσέθεσε:

«Προτείνω στους υπερασπιστές αυτής της μήνυσης που προέρχονται από την Αριστερά, να φτιάξουν ένα λεξικό αποδεκτών όρων, για να μας ενημερώσουν αν ο όρος “ελληνόπουλο” είναι τελικά ρατσιστικός ή όχι. Να γνωρίζουν τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια εδώ στην Ελλάδα πώς τους επιτρέπεται να αποκαλούν τα παιδιά τους».

Την ίδια ώρα, για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη, για υπόθεση που αφορά τη θητεία του στο δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές και κατά 18, σε σύνολο 224 ψηφισάντων.