Η αντιπαράθεση με οξείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στην Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ και τον Γιώργο Γερμενή της Χρυσής Αυγής «σημάδεψε» την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας και Ουκρανίας, το οποίο εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τη θετική ψήφο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μια αναφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή (καταψήφισε το Πρωτόκολλο) σύμφωνα με την οποία «θα είχε ενδιαφέρον η Ουκρανία να μας μεταφέρει την εμπειρία της από το απάνθρωπο κομμουνιστικό σύστημα και την πρωτοβουλία απαγόρευσης του κομμουνισμού», προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτού του ΚΚΕ, η οποία κατηγόρησε το εθνικιστικό κόμμα για «φθηνό αντικομμουνισμό».

«Κανένας κομμουνιστής δεν έβαλε πατριδόμετρο. Σας καίει, βέβαια, που ο Χίτλερ έχασε από τους κομμουνιστές», σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη.

Αρνητική ψήφο δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Σταύρου Κοντονή, που χαρακτήρισε το πρωτόκολλο «μνημείο προχειρότητας, ευχολογίου και ευτελισμού της διαδικασίας υπογραφής Πρωτοκόλλων».

«Το Πρωτόκολλο μπορεί να αποβεί χρήσιμο και θα το ψηφίσουμε», δήλωσε ο Γαβριήλ Αβραμίδης εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόνοια σύμφωνα με την οποία θα εξετάζεται η σκοπιμότητα των νομοσχεδίων.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, αξιοποίησε τη συζήτηση προκειμένου να καλέσει τον πρωθυπουργό να μην υποκύψει στις πιέσεις των τροϊκανών, αλλά να επιβάλει το μάξιμουμ των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών στο δημόσιο.

Αλλά και η Κατερίνα Μάρκου της ΔΗΜΑΡ ζήτησε τον λόγο για να αναφερθεί στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει για εργαζόμενους και γαλακτοπαραγωγούς η αίτηση υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η κ. Μάρκου δήλωσε ότι το κόμμα της ψηφίζει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας αν και λίγο αργότερα ο Γ. Πανούσης, ο οποίος ως εισηγητής είχε διατυπώσει επιφυλάξεις στο στάδιο συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ανέφερε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει νομοτεχνικές αλλαγές, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε αν τις έκανε και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Να καταδικάσει η Βουλή τις δολοφονικές επιθέσεις στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ ζήτησε ο Ηλίας Βλαχογιάννης (ΝΔ), ο οποίος για το Πρωτόκολλο είπε ότι «μπορεί να μην είναι το καλύτερο και αρτιότερο κείμενο, αλλά κινείται σε θετική κατεύθυνση».

«Ναι» στο Πρωτόκολλο συνεργασίας «για να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και κάθε άλλης χώρας, με τη λογική τής προώθησης του ευρωπαϊκού ιδεώδους», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.