Κεφάλαια άνω των 15 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πάσχουν από ρευστότητα και την απασχόληση, κινδυνεύουν να μείνουν για καιρό παγωμένα στα συρτάρια τού μέχρι χθες υπ. Οικονομίας της κ. Κατσέλη ή ακόμη και να χαθούν, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων υπουργών.

Εκκρεμεί εδώ και τρεις μήνες η τυπική υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών του κοινοτικού δανείου 2 δισ. ευρώ που θα «πληρώσει» χρωστούμενα του ΕΣΠΑ, κυρίως προς μικρομεσαίους. Στον… δρόμο βρίσκεται και η αξιολόγηση 3.000 επενδύσεων αξίας 10 δισ. ευρώ από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο, ενώ πρέπει να απορροφηθούν 2 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων μέσα σε 45 ημέρες, να προκηρυχθούν επιδοτήσεις και κρατικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2010 και να ψηφισθεί άμεσα ο αναπτυξιακός νόμος για να είναι λειτουργικός από το 2011.

Ανοικτά μέτωπα

Ο λόγος για κάποια μόνο, από τα ανοικτά μέτωπα στο πεδίο των επενδύσεων, που παρουσιάστηκαν χθες στον νέο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μόνο που δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα που πολλάκις τέθηκε: αν αρκετές από αυτές τις δραστηριότητες θα παραμείνουν στο δικό του χαρτοφυλάκιο ή θα… μεταπηδήσουν στα υπουργεία Επικρατείας και Οικονομικών, όπως φημολογείται. Έτσι, αυτό που αποφασίστηκε στις συσκέψεις που έγιναν παρουσία του νέου αρμόδιου υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα, και θα συνεχιστούν και σήμερα, είναι ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί σαν να μην αλλάζει τίποτα, και όταν έρθουν τα Προεδρικά Διατάγματα… βλέπουμε.

Άλλωστε, ο χρόνος τρέχει. Αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται ο τομέας των επενδύσεων να έχει την τιμητική του εν όψει των αναπτυξιακών εξαγγελιών της ΔΕΘ. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές:
Συνυπογραφή του δανείου 2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Συνάφθηκε στο τέλος Ιουνίου από την τότε υπουργό Λούκα Κατσέλη για να καλύψει οφειλές του ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να εκταμιευθεί η προκαταβολή, στερώντας τη ρευστότητα που έχει άμεση ανάγκη η αγορά, καθώς θα καλύψει πληρωμές για έργα που έχουν ήδη πληρώσει επιχειρηματίες και κατασκευαστές..
Στον αναπτυξιακό νόμο εκκρεμεί η αξιολόγηση 3.000 αιτήσεων αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, πολλές εκ των οποίων είχαν υποβληθεί το 2008.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της δημόσιας διαβούλευσης από την προηγούμενη ηγεσία. Δεν είναι, όμως, σαφές αν θα γίνουν νέες αλλαγές (έντονες επιφυλάξεις εξέφραζαν οι βιομήχανοι, ζητώντας να στραφεί μόνο προς μεγάλες επενδύσεις και να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα). Επείγει η κατάθεσή του στη Βουλή για να είναι έτοιμες ώς το 2011 οι εφαρμοστικές διατάξεις. Κυκλοφορούν δε φήμες ότι τον «φάκελο» ζητεί και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, καθώς συνδέεται και με μεγάλες επενδύσεις.
ΚΠΣ – ΕΣΠΑ

Πρέπει να γίνει εφικτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ του ΚΠΣ, ώστε να μη χαθεί κοινοτικό χρήμα. Παράλληλα, πρέπει να απορροφηθούν και πάνω από 1,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ έως το τέλος Οκτωβρίου, βάσει δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα.

Πληρωμές στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα λεφτά έχουν σχεδόν δοθεί και αναμένονται οι εξελίξεις με τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ (αν, δηλαδή, θα θυσιαστεί για να μειωθεί η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα) για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη επιδοτήσεων, και κυρίως κρατικών δανείων (ανακυκλούμενων πιστώσεων) 1,2 δισ. ευρώ. Τα έργα πρέπει να «τρέξουν» άμεσα για να δώσουν χρήμα στην αγορά εντός του 2010 και απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ