«Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δίνει ανάσα για την ανάκαμψη της χώρας», τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Για την εξέλιξη αυτή απένειμε τα εύσημα στον Γ. Παπανδρέου και στον Ευ. Βενιζέλο αλλά «πάνω απ΄ όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με την οικονομία στο γύψο… Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια, δρομολογήσαμε μεταρρυθμίσεις… Σε ένα εχθρικό περιβάλλον δώσαμε μάχη για νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Παπουτσής.

«Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν ωφελήθηκε από τον κατακερματισμό η δημοκρατική παράταξη… Δεν πιστεύω σε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι η ώρα της απόφασης και της ευθύνης, το αύριο του ΠΑΣΟΚ είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας… Στο ΠΑΣΟΚ αλλαγή σελίδας σημαίνει αλλαγή πρακτικής και αντίληψης, μία νέα συλλογικότητα».

Δεν σταμάτησε η πολιτική ζωή στην Ελλάδα με το μνημόνιο, τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής παρουσιάζοντας το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας ότι αν εκλεγεί πρόεδρος δεν θα δεχτεί την ακινησία που προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα. Δεν τελείωσε η πολιτική στην Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια στην Ελλάδα τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άδικη κατανομή των βαρών και η κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

    Μπορούν, τόνισε ο κ. Παπουτσής, να γίνουν αρκετά πράγματα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άρα μπορεί να εφαρμόσει και άλλες πολιτικές. Και κατηγόρησε την τρόικα ότι παίρνει έκτακτα μέτρα μόνο για να παραβιάσει κοινωνικές συνθήκες και να μειώσει μονόπλευρα τα εισοδήματα.

    Ο κ. Παπουτσής έθεσε πολιτικό ζήτημα σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων. Ειδικότερα κάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο, στην αυριανή του συνεδρίαση να απαντήσει αν την ενότητα του Κινήματος διασφαλίζει μια μόνο, αλλά προσχηματική, ενωτική, υποψηφιότητα ή περισσότερες υποψηφιότητες.

    Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ με τις βαρωνείες και τις πελατειακές σχέσεις έχει τελειώσει οριστικά. Προχώρησε και σε αυτοκριτική αναφέροντας πως ακόμα και αν αυτό το ΠΑΣΟΚ το ανέχθηκε κάποια στιγμή, δεν το δέχεται πλέον και το θεωρεί «εφιάλτη του παρελθόντος».

    Θέλω, τόνισε, ένα ισχυρό, πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ, ενώ προσωπικά τόνισε ότι δεν έκανε ποτέ, δεν κάνει και δεν θα κάνει καμία προσωπική συναλλαγή.

    Ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να επανεξετάσει το θέμα της άμεσης επανένταξης των πρόσφατα διαγραφέντων βουλευτών, που βρέθηκαν εκτός Κ.Ο. υποστηρίζοντας ό,τι και η πλειονότητα του ελληνικού λαού και της κομματικής βάσης. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι όποιες συζητήσεις για κυβερνητικές συνεργασίες, πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι παρόλο που είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το πρώτο μνημόνιο και την εμπλοκή του ΔΝΤ σε αυτό, το στήριξε όπως έκανε και για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για τη διασφάλιση του χρέους και της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι χρειάζονται αναπτυξιακά και ισοδύναμα μέτρα, μεταξύ άλλων, με στοχευμένη επανεπένδυση και όχι κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων, αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της νέας εποχής, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ χωρίς καθυστέρηση και αναδιάρθρωση του κράτους με παράλληλη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

    Επιπλέον, πρότεινε διασφάλιση ισχυρού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με πλαίσιο υποχρεώσεων και ελέγχου τους, ώστε να παρέχεται ρευστότητα στην οικονομία, αλλά και θέσπιση του εγγυημένου ελάχιστου αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης.

Ο κ. Παπουτσής έθεσε την υποψηφιότητά του στην κρίση και την απόφαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου παράλληλα με το πολιτικό ερώτημα για το εάν αυτό που διασφαλίζει την ενότητα του Κινήματος είναι μια προσχηματική διαδικασία εκλογής με μια υποψηφιότητα ή μια ουσιαστική διαδικασία περισσότερων υποψηφιοτήτων.

Επιπλέον, είπε ότι η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά συνδεδεμένη άμεσα με το μέλλον της χώρας.