Η κατάσταση θυμίζει κάτι από το 2010. Πέρυσι, η ανακοίνωση και κατάθεση των αλλαγών στη φορολογία, τις οποίες περιμέναμε το Σεπτέμβριο, έπαιρνε αναβολή από μήνα σε μήνα και τελικά έγινε την άνοιξη της φετινής χρονιάς.

Έτσι και τώρα, περιμένουμε εδώ και δύο μήνες την κατάθεση νομοσχεδίου, που θα προβλέπει αλλαγές, όπως ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, το καθολικό πόθεν έσχες, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως δημοσιεύει το 24h.gr.

Τελικά, και μία μέρα μετά τα όσα προανήγγειλε ο Λουκάς Παπαδήμος στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις για σαρωτικές μεταβολές στη φορολογία, με βάση το μοντέλο ΔΝΤ, ο υπουργός οικονομικών, πάλι από το βήμα της Βουλής, μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι η ημερομηνία των εκλογών έχει κατ΄ αρχήν συμφωνηθεί για τις 19 Φεβρουαρίου, αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές αυτές θα έρθουν από την επόμενη κυβέρνηση. Ενδεχόμενο ο κύριος Βενιζέλος να θεωρεί ότι οι κάλπες θα στηθούν αργότερα μάλλον αποκλείεται, αφού, στην ίδια ομιλία, έκανε λόγο για «κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και περιορισμένη θητεία».

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων και η διατήρηση ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά ωφελούν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας και την εικόνα της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές.