Μήνυμα προς τη νεολαία και τους μαθητές για αλλαγή της κουλτούρας τους στον τομέα της διαφθοράς, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ανακοίνωσε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, για εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διαφθοράς.

Η εκδήλωση με θέμα «Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι», πραγματοποιήθηκε σήμερα και κατά την διάρκεια της διαβάστηκε το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν μπορούσε να παρευρεθεί καθώς βρίσκεται στη Νίσυρο.

«Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Διότι οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας είναι εκείνη η δύναμη που μπορεί να ωθήσει την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλούσιο έργο της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι «η διαφθορά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα και ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό, που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής».

«Όμως όσες επιτυχίες κι αν σημειωθούν σε βάρος της διαφθοράς, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί ολοσχερώς. Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη και στη Βουλή, σε ομιλίες μου, η διαφθορά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής.

Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για τη διαφθορά και τη σήψη. Ποιος μπορεί όμως καλύτερα να αλλάξει το παιχνίδι εκτός από τους νέους;», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει «σε σύμφωνο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ώστε από τις πολύ νεαρές ηλικίες οι μαθήτριες και οι μαθητές μας του Δημοτικού ακόμη, να εκπαιδεύονται στην ακεραιότητα, στην ηθική απαξίωση της διαφθοράς και κυρίως στην πρόταξη του καλού και της ευημερίας του συνόλου έναντι οφέλους σε βάρος του συνόλου».

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου, ανέφερε, ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αναφορικά με τη διαφθορά .Να εκπαιδευτούν οι αυριανοί πολίτες στο να οραματίζονται την ευτυχία και την ευημερία τους, όχι ανεξάρτητα ή σε βάρος των συμπολιτών τους, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ευημερίας, δηλαδή της ενίσχυσης των δημοκρατικών αξιών στον τόπο μας».

Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Κώστας Χρήστου ανέφερε: «Το σύνθημα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” είναι απολύτως σωστό, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Διότι το πρόβλημα είναι το σύστημα και οι θεσμοί που καθιερώσαμε. Θεσμοί που παράγουν βία και βαρβαρότητα».