Λύσεις «ανάσα» που δεν θα επιβαρύνουν τα ισχνά δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους αλλά παράλληλα θα δώσουν ανάσα σε πολλά νοικοκυριά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες επεξεργάζεται το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της ΔΕΘ. Ο λόγος που οδηγείται σε αυτή την κατεύθυνση το Μοσχάτο δεν είναι ο… μπαμπούλας του νεοφιλευθερισμού, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του, αλλά τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τα οποία μάλιστα ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια πραγματικά θα είναι όποτε προκηρυχθούν εκλογές.

Έτσι, στο επιτελείου του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν πως είναι έξω από τη φιλοσοφία της «συμφωνίας αλήθειας» οι κούφιες υποσχέσεις και η ανούσια προεκλογική παροχολογία «που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ παρέθεσε δύο εξ’ αυτών, οι οποίες αφορούν στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (έχει αποφέρει ελάχιστα έσοδα) και στην εκπαίδευση.

Ειδικά για την πρωτοβουλία που αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε μέσω facebook σφοδρή επίθεση με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει και θα ενισχύσει τον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι «η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της ΝΔ». Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, διαβεβαιώνει τους ανθρώπους που στελέχωσαν τα Συμβούλια Ιδρύματος, ότι σύντομα η Ελλάδα θα ζητήσει πάλι την αρωγή τους, «θα γίνει κανονική χώρα και θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από το γαλάζιο επιτελείο τόσο για τον τομέα της Ασφάλειας των πολιτών αλλά και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα παρουσιαστούν από το βήμα της ΔΕΘ.