«Μέχρι τέλους του χρόνου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή Νόμος Πλαίσιο με πρωταρχικό στόχο όλες οι προνομιακές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές να λειτουργούν με ίδιους κανόνες για εργαζόμενους και ωφελούμενους». Αυτό ανακοίνωσε από τα Γιάννενα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου που χθες Κυριακή επισκέφθηκε προνοιακές δομές σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Φιλιάτες.

Η κ. Φωτίου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι «μετά το Πάσχα θα έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις της και στις 63 δημόσιες δομές της χώρας» ώστε να έχει συνολική εικόνα.

«Πέρα από τα 63 αυτά ιδρύματα τα οποία επισκέπτομαι κάθε Σαββατοκύριακο πλέον συστηματικά σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το Πάσχα, ίσως και λίγο μετά, θα έχω συμπληρώσει την εικόνα και για τα 63, όμως δίπλα σε αυτά με τους ίδιους σκοπούς υπάρχουν και 750 ιδιωτικού δικαίου ιδρύματα. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες, γιατί το κράτος δίνει λεφτά και στα ιδιωτικού δικαίου ιδρύματα και εγώ πιστεύω πως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου με τον Νόμο Πλαίσιο που θα έχουμε ψηφίσει μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν κοινούς κανόνες και κοινά δεδομένα τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ωφελούμενους. Για μας αυτό είναι πολιτική» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Εξάλλου η Θεανώ Φωτίου στις δηλώσεις αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού σε δομές που παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν σε άρτια ανάπτυξη.

«Οι μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε, δεν αφήνουν να προσλάβουμε ανθρώπους και προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις δυνατές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με επικουρικό προσωπικό με πεντάμηνα και οχτάμηνα. Είναι μπαλώματα δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να τα λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό κάνουμε. Και από την άλλη να δούμε και όλο τον πλούτο τους, πως θα τον αξιοποιήσουμε, για αυτό στο τέλος αυτών όλων των περιοδειών θα έχω πολύ συγκεκριμένη εικόνα και για τον πλούτο και για το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά τα ιδρύματα πρέπει να ανοιχτούν στην κοινωνία. Δεν μπορεί οι εθελοντές και οι φιλάνθρωποι να είναι μόνο στο Ιδιωτικό Δίκαιο και όχι στο Δημόσιο Δίκαιο. Πρέπει να μπει η κοινωνία και εδώ μέσα και να βοηθήσει και αυτή με κάθε τρόπο. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε συνέργιες. Όλος ο δημόσιος τομέας θα συνεργαστεί, αλλά θα συνεργαστεί και η τοπική κοινωνία, θα συνεργαστούν οι Περιφέρειες , θα συνεργαστούν οι δήμοι, ώστε να σηκωθεί όλο το προνοιακό σύστημα. Δεν γίνεται με τους τρόπους που ξέραμε, όλα κλειστά και όλα σκοτεινά και κανείς να μη μαθαίνει τι ποιεί η δεξιά μου και τι ποιεί η αριστερά μου. Αυτό τελειώνει και θα τελειώσει με ένα μεγάλο Νόμο Πλαίσιο που θα κανονίσει όλες αυτές τις σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.