Λίγο μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια μεταξωτή γραβάτα δώρο από τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, θυμίζει το BBC σε άρθρο του με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός που ρίσκαρε το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ».

Ο αριστερός ηγέτης, γνωστός για τη χαλαρή και ανεπίσημη στάση του, υποσχέθηκε να φορέσει το δώρο μόλις αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας του.

Η γραβάτα εκεί ακόμα δεν έχει φορεθεί στο λαιμό του νεότερου πολιτικού ηγέτη της ελληνικής ιστορίας, που απέκτησε διεθνή φήμη αμφισβητώντας την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας.

Εκλέχτηκε πρωθυπουργός στα 40 του, έξι χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση του συνασπισμού σε ένα κυβερνών κόμμα.

Στην ορκωμοσία του έσπασε την παράδοση αρνούμενος θρησκευτικό όρκο και συνέχισε να μετακινείται στην Αθήνα με τη μηχανή του, όπως έκανε και πριν. Η πρώτη του ενέργεια ως πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Ναζί το 1944.  Για έναν άνδρα που ξεκίνησε την πολιτική ζωή του ως κομμουνιστής ήταν μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό καθώς η Γερμανία έχει στα χέρια της μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης και η Ελλάδα ακόμα διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή.

Μήνα με το μήνα αψήφησε τους διεθνείς πιστωτές και δοκίμασε την  υπομονή των ευρωπαίων εταίρων του. Η πιο αμφιλεγόμενη κίνησή του ήταν στις 26 Ιουνίου όταν οι Έλληνες διαπραγματευτές είχαν συνομιλίες με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους και ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ήταν μια κίνηση αιφνιδιαστική και θεωρήθηκε είτε ως απερίσκεπτος τζόγος είτε ως κίνηση μαεστρίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

Ακολούθησαν capital controls, τραπεζική αργία ενώ οι αντίπαλοί του διερωτούνταν αν ήθελε πραγματικά να μείνει στην ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξοργίστηκαν από την απόφασή του.

Απευθύνθηκε τρεις φορές στο λαό καλώντας τον να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα. Όταν ωστόσο οι Έλληνες εξέπληξαν και τους δημοσκόπους στηρίζοντας τη στάση του, τους είπε πως η εντολής του δεν ήταν για «ρήξη με την Ευρώπη» αλλά εντολή για βιώσιμη λύση.

Οι πολιτικές ρίζες του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ μακριά από τα μεγάλα κόμματα και τις δυναστείες που παραδοσιακά κυβέρνησαν την Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά την πτώση της χούντας το 1974, σε καιρούς μεγάλου πολιτικού διχασμού.

Δεν πήγε στα συνηθισμένα ιδιωτικά σχολεία που προτιμούν οι πολιτικοί γόνοι στην Ελλάδα αλλά αποφοίτησε από δημόσιο σχολείο των Αμπελοκήπων. Εκεί άρχισε ο πολιτικός ακτιβισμός του, όταν ηγήθηκε μαθητικής διαδήλωσης κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στο σχολείο γνώρισε και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα αν και στη συνέχεια πήγαν σε διαφορετικά πανεπιστήμια. Ήταν και οι δύο δραστήριοι στη νεολαία του ΚΚΕ και μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο.

Σήμερα το ζευγάρι ζει σε γειτονιά της μεσαίας τάξης, την Κυψέλη, και έχει δύο γιους, τον Παύλο και τον Ορφέα- Ερνέστο (από τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα).

Αυτό που δεν ήταν εμφανές από την πρώιμη πολιτική του καριέρα ήταν το πόσο μακριά ήταν προετοιμασμένος να φτάσει για να απαλλάξει τη χώρα του από τη λιτότητα, κλείνοντας τις τράπεζες και φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, καταλήγει το BBC.

bbavs2