Μπορεί οι πολίτες να έχουν τη αίσθηση πως η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, η Ελλάδα έχει, έστω και αργά, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία εξετάζει τα αιτήματα
πολιτικού ασύλου, προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και
φιλοξενίας και εφαρμόζει την επαναπροώθηση μεταναστών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το πρόβλημα των μεταναστών δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση του σε διημερίδα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα φροντίζει ώστε τα παιδιά των μεταναστών να έχουν πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, πρόσθεσε και έκανε μια αναδρομή στο πώς η Ελλάδα από χώρα που έστελνε μετανάστες σε διάφορες χώρες έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών, χωρίς να είναι έτοιμη και υπήρξαν φαινόμενα ξενοφοβίας ακόμα και ρατσισμού.

Αναφέρθηκε και στη δική του εμπειρία καθώς υπήρξε ο πρώτος ανταποκριτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και μεγάλωσε στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Θράκης, όπου υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα.

 Αποδοκίμασε μη ανεκτές συμπεριφορές του παρελθόντος από την ελληνική πολιτεία απέναντι στη μειονότητα και άγαρμπες προσπάθειες χειραγώγησης της από την Τουρκία και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη και η διαφορετικότητα είναι πλούτος για την περιοχή.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η λειτουργία του Τύπου. Τις περισσότερες φορές, όπως είπε, είναι θετική, αλλά και σε ορισμένες αρνητική. Αυτό που χρειάζεται είναι η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία και η αποδοχή, όχι η αφομοίωση, του διαφορετικού. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης και ειδικότερα της ΕΤ3 που ασχολείται με θέματα της περιφέρειας και εκτός συνόρων, σημείωσε.