Δεκατέσσερις ημέρες μετά την επίσημη εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει την οξεία αντίδραση της εκκλησίας, αντίπαλα στρατόπεδα στην κοινωνία αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς στη ΝΔ, παίρνει πλέον τη θεσμική οδό.

Σήμερα στις 12:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να κυριαρχεί στην ατζέντα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα παρουσιάσει αναλυτικά τους άξονες και τη βασική φιλοσοφία του στους υπόλοιπους υπουργούς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες ώρες μετά το ομόφωνο «όχι» της Ιεράς Συνόδου στο προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι υπουργοί επί του θέματος, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να διαλέξει πιο συναινετική οδό, καθώς δεν επιθυμεί να ρίξει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο κ. Βορίδης θα επιλέξει τον δρόμο της αποχής, ενώ τον δρόμο της αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να πάρει -όπως όλα δείχνουν- μέσα στα επόμενα 24ωρα η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εμμένει στην άποψή της και προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στη σκιά του «όχι» της Εκκλησίας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Επί πέντε ώρες συνεδρίαζε χθες το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, για την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και κατέληξε ομόφωνα σε διαφωνία, όπως αναμενόταν. Αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος, η οποία θα αναγνωσθεί στους ναούς σε όλη τη χώρα, κείμενο-ανακοίνωση με τις θέσεις της Εκκλησίας αλλά και επιστολή προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, ωστόσο είναι η Πολιτεία εκείνη που νομοθετεί. Κύκλοι της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έλεγαν «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα σχόλιο» καταδεικνύοντας ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει μέτωπο με τον κλήρο.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι δεν ετέθη ξανά από την εκκλησία πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ για πρώτη φορά ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας, κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στις 8 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό όπου συζητήθηκαν ζητήματα της ενίσχυσης νέων οικογενειών, της στέγης των νέων και της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας μετά από επιστολή του κ. Ιερώνυμου, ενώ στο τέλος της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως είπε– του μετέφερε την πρόθεσή του να φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ο κ. Ιερώνυμος του απάντησε ότι «το ζήτημα αυτό, δεν είναι θέμα ενός προσώπου, ακόμη και του Αρχιεπισκόπου, αλλά πρόταση και απόφαση όλης της Ιεραρχίας. Τίποτα περισσότερο».

Πλούσια η ατζέντα του υπουργικού

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Εκτός από το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη ο οποίος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνει τομές όπως: την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικών και πρωτοδικών, την ορθολογική αναδιάρθρωση και κατανομή των δικαστηρίων, χωρίς επιπτώσεις στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τον διαχωρισμό των δικαιοδοτικών, δικαστικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των προϊσταμένων των δικαστηρίων από τα διαχειριστικά θέματα, όπως οι προμήθειες, επισκευές, συντηρήσεις των δικαστηρίων.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα παρουσιάσει το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.