Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη να διεκδικούν την ψήφο των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.καθώς λίγο μετά τις 9 έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στη διαδικασία και έκλεισαν οι κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν 133.261 μέλη.

Ηδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων και σύμφωνα με πληροφορίες στις 10:30 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Δρόσο, με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

Καταγγελία Κασσελάκη: Οι εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν τα νέα μέλη που ψήφισαν πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή

Λίγο μετά τις 18.00 με ανάρτησή του στο Facebook ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε καταγγελία πως οι εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν τα νέα μέλη που ψήφισαν πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή.

Ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε στους πολίτες που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή «να μη δέχονται τη δικαιολογία “δεν σας βρίσκουμε”, αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Παρακαλώ πολύ τα νέα μέλη που ψήφισαν για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή να μη δέχονται τη δικαιολογία «δεν σας βρίσκουμε», αποχωρώντας από τα εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αναζήτησης και ταυτοποίησης είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.

-Εφιστώ την προσοχή στην ΚΕΦΕ για τις εκατοντάδες καταγγελίες και την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των μελών.

Υπερβολική η αντίδραση Κασσελάκη, ανέφεραν πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Για υπερβολική αντίδραση έκαναν λόγο πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την καταγγελία του Στέφανου Κασσελάκη περί προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία. 

Ειδικότερα, κομματικές πηγές, οι οποίες απέδωσαν το πρόβλημα σε ανθρώπινο λάθος, ανέφεραν πως δεν υφίσταται τόσο μεγάλο ζήτημα καθώς από τους 100.000 που προσήλθαν μέχρι τις 6 το απόγευμα να ψηφίσουν, περίπου 455 μέλη δεν βρέθηκαν αρχικά στους καταλόγους με το πρόβλημα ωστόσο να λύνεται λίγο αργότερα. Η ΚΕΦΕ δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, από τα οποία ταυτοποίησε 455, ενώ, όπως τονίζεται, υπήρχαν ωστόσο άλλες 500 περιπτώσεις που πήγαν να ψηφίσουν, χωρίς να είναι μέλη.

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προχωρήσει σε καταγγελία με ανάρτησή του στο facebook, για μέλη που αποχωρούσαν χωρίς να ψηφίσουν αφού δεν τους έβρισκαν στις λίστες μελών ενώ είχαν εγγραφεί στον α΄γύρος υποστηρίζουν πως σε σχέση με την ανακοίνωση του

Γιάννης Δρόσος: Να αποφεύγεται κάθε προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού φρονήματος των ψηφοφόρων

Η σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται με μεγάλη και μαζική συμμετοχή» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος.

Όπως αναφέρει, «έως τώρα πάνω από 100.000 μέλη προσήλθαν και ψήφισαν, ενώ χιλιάδες ακόμη μέλη αναμένεται να ψηφίσουν στα 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και ηλεκτρονικά από το εξωτερικό».

«Θα ήθελα, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΚΕΦΕ, να σημειώσω ότι κανόνας των εκλογικών διαδικασιών είναι να αποφεύγεται κατά την ημέρα της εκλογής κάθε προσπάθεια να επηρεάζεται το εκλογικό φρόνημα των ψηφοφόρων. Σήμερα ψηφίζουμε!» καταλήγει ο Γιάννης Δρόσος.

Οι μεγάλοι αγώνες δεν είναι εσωκομματικοί, ενωμένοι θα στηρίξουμε την κοινωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Καισαριανή για να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής, το οποίο βρίσκεται στο δημαρχείο της περιοχής.

Σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι αγώνες δεν είναι οι εσωκομματικοί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα στηρίξει την κοινωνία.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Σήμερα το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή προσέρχονται μαζικά στις κάλπες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό από αύριο θα έχουμε ένα νέο ή μία νέα Πρόεδρο οποίαν η όποιον αποφασίσουν τα χιλιάδες Έλληνες είναι λοιπόν με μία έννοια μία σημαντική στιγμή για το κόμμα μας και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία.

Είμαι ευτυχής  γιατί η μαζική συμμετοχή στη μαζική ανταπόκριση των μελών μας το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα γιατί οι αληθινοί οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας δεν είναι οι εσωκομματικοί αγώνες είναι αγώνας στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι για να στηρίξουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην κοινωνία και να φέρουμε σύντομα το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Προοδευτική παράταξη σε τροχιά διακυβέρνησης».

Εκτιμάται τόσο μεγάλη η συμμετοχή, ώστε πρακτικά το σύστημα λειτουργεί στα όρια. Επιπροσθέτως σε πολλές περιπτώσεις από τα εκλογικά τμήματα ζητούν τη συνδρομή της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, η ταυτοποίηση μελών όταν στα εκλογικά τμήματα δεν εντοπίζονται στους καταλόγους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προσέρχονται για να ψηφίσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται λανθασμένη πληκτρολογηση.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στον σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα έχουν τελικά:

– Όσοι και όσες ψήφισαν στον πρώτο γύρο της 17ης Σεπτεμβρίου.

– Όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο μελών του κόμματος, ανεξάρτητα εάν προσήλθαν την περασμένη Κυριακή στις κάλπες.

Οι μόνοι που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα είναι όσοι γράφτηκαν από το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου και ένθεν.

Τί θα συμβεί εάν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Μια επικράτηση του κ. Κασσελάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στο κόμμα και προφανώς θα πρέπει να αποδείξει, πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, εάν θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προεδρίας καθώς επίσης και εάν τελικά θα τον «διευκολύνει» ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ούτως ώστε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Κασσελάκης στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα όμως εξέλεξε τρεις βουλευτές (Όθωνα Ηλιόπουλο, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη). Εάν λοιπόν παραιτηθεί ένας εκ των τριών αυτών, και αμέσως μετά οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες αρνηθούν να πάρουν τη θέση του παραιτηθέντος ή της παραιτηθείσας (δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής, οπότε και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Άρα το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο είναι να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ένας εκ των τριών εκλεγμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Όθων Ηλιόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όπως και η κα Ακρίτα. Άρα το «βάρος» θα πέσει (εάν επαναλαμβάνουμε εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης πρόεδρος) στον επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη που απλώς τάσσεται ανοικτά υπέρ του εν λόγω υποψήφιου αρχηγού.

Μένει επίσης να φανεί πως θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος την Έφη Αχτσιόγλου και κατά πόσο θα κάνει πράξει τα όσα έχει πει περί ενότητας, μετά τις σπόντες, έως και ευθείες βολές, που πέταξε ο ένας στον άλλον την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα η συνύπαρξη μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη με την κα Αχτσιόγλου, όσο με τα σημαίνοντα στελέχη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της και μπορεί να μην δεχθούν εύκολα την ήττα. Αυτό ενδεχομένως θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η διαφορά νίκης του κ. Κασσελάκη. Εάν είναι μικρή, τότε οι εντάσεις δεν θα λείψουν.

Παράλληλα ο νεαρός πολιτικός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα πρόσωπα που τον στήριξαν όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και ο Νίκος Παππάς που ήταν επίσης υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, αλλά μετά την ήττα του τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη και αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραβευτεί ενδεχομένως με το να προταθεί για γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τί θα συμβεί εάν νικήσει η Έφη Αχτσιόγλου

Προφανώς θα πρόκειται για μια νίκη όχι μόνο της ίδιας, που ανέτρεψε το δυσμενές αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και των στελεχών που πίστεψαν στην ίδια και συντάχθηκαν μαζί της, όπως οι μετέχοντες στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν και εκείνος υποψήφιος στον πρώτο γύρο.

Με τη νίκη της, λύνεται άμεσα το πρόβλημα της εκπροσώπησης στη Βουλή σε επίπεδο προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού η κ. Αχτσιόγλου είναι ήδη βουλευτής, εν αντιθέσει με τον κ. Κασσελάκη. Η πρώην υπουργός θα επιχειρήσει να τείνει χείρα φιλίας προς την απέναντι πλευρά, αυτή του μέχρι σήμερα αντιπάλου της, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με εξαίρεση ίσως κάποια στελέχη όπως είναι ο κ. Πολάκης. Σε θέσεις κλειδιά όμως δεν πρόκειται να βάλει υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.

Θα επιλέξει στελέχη από τη δική της ομάδα, όπως είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η νέα πρόεδρος θα καταθέσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, διακριτό από αυτό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών του επόμενου καλοκαιριού σε πρώτη φάση και των εθνικών εκλογών ακολούθως, όποτε κι αν αυτές διενεργηθούν.