Τουλάχιστον κατά το ένα δέκατο θα είναι ανανεωμένη η σύνθεση της νέας Βουλής που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων, τριάντα και πλέον από τα μέλη της τελευταίας κοινοβουλευτικής σύνθεσης δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα καταγραφεί στις προσεχείς εθνικές εκλογές, έχει οδηγήσει πολλούς βουλευτές στην απόφαση να μην είναι υποψήφιοι και να εγκαταλείψουν τα βουλευτικά έδρανα με τη διάλυση της Βουλής. Άλλοι πάλι βουλευτές δηλώνουν ότι πήραν την απόφαση να μην είναι υποψήφιοι, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να «δώσουν τόπο» σε νέα πρόσωπα που επιθυμούν να δοκιμαστούν στην εκλογική αρένα.

Σημαντικά μεγάλος, ωστόσο, είναι και ο αριθμός όσων μετακινούνται σε άλλα ψηφοδέλτια, θέτοντας υποψηφιότητα  για τις εκλογές του 2012 είτε με άλλο κόμμα, είτε σε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που καταμετρά τις περισσότερες εκούσιες «συνταξιοδοτήσεις» βουλευτών, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαία στελέχη του Κινήματος, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Θανάσης Τσούρας, που δηλώνει πάντως ότι θα παραμείνει ενεργό στέλεχος, έστω και αν με επιθυμία του δεν θα είναι υποψήφιος. Την απόφασή τους να μην είναι υποψήφιοι έχουν δημοσιοποιήσει και άλλοι βουλευτές όπως οι υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας και Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, που πλέον θα είναι ο οργανωτικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Γείτονας, ο Βασίλης Γερανίδης, που ήταν ο συντονιστής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, ο Νίκος Σαλαγιάννης, που ορίστηκε γενικός διευθυντής του κόμματος, η Σούλα Μερεντίτη, που θα στηρίξει την κάθοδο στις εκλογές του γαμπρού της Γιώργου Οικονόμου, υιού του παλαιού βουλευτή και υφυπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Οικονόμου, ο Σπύρος Βούγιας που θα αφοσιωθεί στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος που τέθηκε εκτός Κ.Ο. και καταψήφισε και τα δύο Μνημόνια.

Υποψήφιοι δεν θα είναι επίσης ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη που διαγράφηκε από την Κ.Ο. επειδή καταψήφισε τη δανειακή σύμβαση και η πρόταση για την ένταξή του στη Δημοκρατική Αριστερά απορρίφθηκε στις εσωκομματικές διαδικασίες του νεοπαγούς κόμματος αλλά και ο Σπύρος Κουβέλης που επίσης είχε αποχωρήσει από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επειδή είχε καταψηφίσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, καθώς και ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Ηλίας Μόσιαλος.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, εκ των ιδρυτών του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος «για να εισέλθουν στη Βουλή νέοι άνθρωποι», όπως ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής. Στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Καρδίτσα με τη ΝΔ ο δικηγόρος Παύλος Σιούφας, μακρινός συγγενής του Δημήτρη Σιούφα. Επίσης δεν θέλησε να είναι υποψήφιος ο παλαιός βουλευτής και νυν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, η απόφασης του οποίου να μη διεκδικήσει την επάνοδό του στη Βουλή συνδέθηκε με την υποψηφιότητα του υιού του, Χρήστου Δήμα, στην Κορινθία.

Υποψήφιος δεν θα είναι και ο εκλεγείς πρώτη φορά το 1974 με τη ΝΔ στην περιφέρεια Τρικάλων Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ το 2011 όταν μίλησε για ύπαρξη ακροδεξιών σταγονιδίων εντός της ΝΔ.

Παραιτήθηκαν των υποψηφιοτήτων τους, εξάλλου, οι βουλευτές της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης (Ημαθίας) και Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) που διαφώνησαν με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε στο συνδυασμό της Α΄Αθήνας η Ελίζα Βόζενμπεργκ που είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. της ΝΔ για την αρνητική στάση της στο δεύτερο μνημόνιο.

Εκτός της επόμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης αναμένεται επίσης να βρεθούν και τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, η αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαϊδου από τη Β΄Πειραιά, ο Ιωάννης Πρωτούλης από τη Β΄Αθήνας και ο Αντώνης Σκυλλάκος από τη Λάρισα, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν μεν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός τους αλλά σε θέσεις που θεωρούνται μη εκλόγιμες.

Δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή

Αναλυτικά, οι βουλευτές που δεν είναι υποψήφιοι είναι οι εξής:

1.Έλενα Παναρίτη (Επικρατείας ΠΑΣΟΚ)

2. Ηλίας Μόσιαλος (Επικρατείας ΠΑΣΟΚ)

3. Δημήτρης Σιούφας (Επικρατείας ΝΔ)

4. Θανάσης Τσούρας (Α΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ)

5. Σπύρος Κουβέλης (Α΄Αθηνών-είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ)

6. Άννα Βαγενά (Α΄ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ- ανεξάρτητη, αντικατέστησε την παραιτηθείσα Πέμυ Ζούνη)

7. Ελίζα Βόζενμπεργκ (Α΄Αθηνών-είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. της ΝΔ)

8. Βάσω Παπανδρέου (Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ-είχε διαγραφεί από την Κ.Ο.)

9. Κώστας Γείτονας (Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ)

10.Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ)

11.Έλσα Παπαδημητρίου (Αργολίδος-είχε ανεξαρτητοποιηθεί)

12.Θεόδωρος Πάγκαλος (Αττικής-ΠΑΣΟΚ)

13.Βασίλης Τόγιας (Βοιωτίας -είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ)

14.Θανάσης Χαντάβας (Γρεβενών- ΠΑΣΟΚ)

15.Μιχάλης Χαλκίδης (Ημαθίας ΝΔ)

16.Μανώλης Στρατάκης (Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ)

17.Σπύρος Βούγιας (Α΄Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ)

18.Βασίλης Γερανίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ)

19.Ευάγγελος Αργύρης (Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ)

20.Ντίνος Ρόβλιας (Καρδίτσης ΠΑΣΟΚ)

21.Νίκος Σαλαγιάννης (Καρδίτσης ΠΑΣΟΚ)

22.Άγγελος Μανωλάκης (Κορινθίας ΠΑΣΟΚ)

23.Σπυροπάνος Μαργέλης(Λευκάδας ΠΑΣΟΚ)

24. Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης ΠΑΣΟΚ)

25. Σωκράτης Ξυνίδης (Ξάνθης ΠΑΣΟΚ)

26. Μανώλης Μπεντενιώτης (Α΄Πειραιώς ΠΑΣΟΚ)

27. Ευάγγελος Παπαχρήστος (Πρεβέζης ανεξάρτητος)

28. Χρήστος Χάιδος (Τρικάλων ΠΑΣΟΚ)

29. Σούλα Μερεντίτη (Τρικάλων ΠΑΣΟΚ)

30. Σωτήρης Χατζηγάκης (Τρικάλων ανεξάρτητος)

31. Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής ΝΔ)

Μετακινήσεις

Αρκετές, ωστόσο, είναι και οι μετακινήσεις εκλεγέντων βουλευτών σε άλλες περιφέρειες, όπως των υπουργών Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ καλούνται τώρα να δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού στην Α΄ και Β΄ Αθηνών αντίστοιχα.

Στη Β΄Αθήνας θέτουν επίσης υποψηφιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας που εκλεγόταν επί σειρά ετών στην Αρκαδία, καθώς και η αντιπρόεδρος της Βουλής Ροδούλα Ζήση που μετακινείται από τη Μαγνησία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό, είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, γεγονός που διευκολύνει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.

Μετακινήσεις υπάρχουν όμως και στο στρατόπεδο της ΝΔ. Στη Α΄Αθήνας μετακινείται η Όλγα Κεφαλογιάννη από το Ρέθυμνο, όπου την οικογενειακή παράδοση θα συνεχίσει ο εξάδελφός της Ιωάννης Κεφαλογιάννης που κατέρχεται εκεί για πρώτη φορά. Στη Β΄Αθήνας μετακινείται από τη Φθιώτιδα και ο Θανάσης Γιαννόπουλος, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος που στις τελευταίες εκλογές ήταν στη λίστα Επικρατείας, όπως και η Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα που κατέρχεται στην Α΄ Αθηνών.

Στη Β΄Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Άδωνης Γεωργιάδης και στην Αττική ο Μάκης Βορίδης που στις εκλογές του 2009 είχαν εκλεγεί με το ΛΑΟΣ αλλά προσχώρησαν στη ΝΔ, διαφωνώντας με τις επιλογές του Γ. Καρατζαφέρη στο δεύτερο Μνημόνιο.

Από το στρατόπεδο του ΚΚΕ μετακινείται από την Α΄ Αθηνών, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Θανάσης Παφίλης, αντί του Κώστα Καζάκου, ο οποίος κατέρχεται αυτή τη φορά στην Ηλεία. Επίσης ο Γιώργος Μαυρίκος από την Β΄εκλογική περιφέρεια της Αθήνας μετακινείται στην Α΄ Αθηνών, η Σοφία Καλαντίδου από την Α΄ Θεσσαλονίκης μετακινείται στο Κιλκίς και η Διαμάντω Μανωλάκου από την Α΄Πειραιώς στη Β΄Πειραιώς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Μουλόπουλος μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην Α΄ Αθήνας. Στη Β΄ Αθήνας, εξάλλου, μετακινείται από την Αιτωλοακαρνανία ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ και τώρα κατέρχεται υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με την επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα.

Με τη ΔΗΜ.ΑΡ., εξάλλου, υποψήφιοι στις ίδιες περιφέρειες θα είναι οι εκλεγέντες το 2009 βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (Αττικής), Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας) και Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας), ενώ ο Οδυσσέας Βουδούρης μετακινείται από τη Μεσσηνία στη Β΄Αθήνας.

Τις τάξεις της επίσης νεοπαγούς “Κοινωνικής Συμφωνίας”, αναμένεται να πλαισιώσουν πλην της Λούκας Κατσέλη (Β΄Αθήνας) και του Χάρη Καστανίδη (Α΄Θεσσαλονίκης), οι Λάμπρος Μίχος (Β΄ Αθήνας), Κυριακή Τεκτονίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Μαρία Κυριακοπούλου και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας) Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (Ηλείας) και Γιώργος Κασσάρας (Δωδεκανήσου).

Επίσης με τους συνδυασμούς του νεοσύστατου σχηματισμού “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, υποψήφιοι θα είναι, πλην του επικεφαλής του Πάνου Καμμένου, που κατέρχεται, εκτός από τη Β΄Αθήνας, της οποίας ήταν βουλευτής, και στον Έβρο οι επίσης εκλεγέντες το 2009 με τη ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας), Παναγιώτης Μελάς (Α΄Πειραιά), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Έλενα Κουντουρά (Α΄Αθήνας), Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), Μαρία Κόλλια (Σερρών) Μίκα Ιατρίδου (Δωδεκανήσου), καθώς και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς (Β΄Αθήνας), ενώ ο Μιχάλης Γιαννάκης που εκλεγόταν με τη ΝΔ στη Βοιωτία είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από τον ΛΑΟΣ μετακινείται στην Α΄ Θεσσαλονίκης ο Κώστας Κιλτίδης που εκλεγόταν επί σειρά ετών στο Κιλκίς με τη ΝΔ, ενώ από τη Δημοκρατική Συμμαχία μετακινείται ο Γιώργος Κοντογιάννης που δεν θα είναι πλέον υποψήφιος στην Ηλεία, όπου εκλεγόταν με τη ΝΔ, αλλά στη Β΄Αθήνας.