Ο φόβος για τους οδοντιάτρους είναι μια από τις πιο κοινές ιατροφοβίες. Αν και συχνά εκλαμβάνεται ως «αστείο», καθώς πολλοί αναφέρουν πως δεν νιώθουν ιδιαίτερα άνετα με τις επισκέψεις στον οδοντογιατρό, οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης φοβίας, ιδιαίτερα σε σοβαρές κλινικές καταστάσεις, δεν είναι για γέλια.

Για να διαγνωστεί κάποιος με οδοντοφοβία, ο φόβος πρέπει να είναι υπερβολικός, επίμονος και να προκαλεί περιορισμούς στη ζωή του ατόμου, μακροχρόνιους και δυσανάλογους με τον κίνδυνο που παρουσιάζει το αντικείμενο του φόβου.

Μπορεί για παράδειγμα να νιώθετε κάπως ανήσυχοι στο οδοντιατρείο, αλλά εάν είστε σε θέση να ξεπεράσετε το άγχος σας, τότε προφανώς δεν έχετε κλινική φοβία. Εάν όμως τα συμπτώματα σας παραπέμπουν σε οδοντοφοβία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν είστε οι μοναδικοί και πως με την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς μπορείτε να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Ποιες άλλες φοβίες συνδέονται με την οδοντοφοβία;

  • Αλγοφοβία, φόβος πόνου
  • Εμετοφοβία, φόβος εμετού
  • Αφοφοβία, φόβος να σε αγγίξουν
  • Ιατροφοβία, φόβος για τους γιατρούς
  • Τρυπανοφοβία, φόβος για βελόνες

Οι τύποι της οδοντοφοβίας

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από οδοντοφοβία μπορεί να ανησυχούν για ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία, ενώ τα άτομα με σοβαρό πρόβλημα είναι πιθανό να φοβούνται τα περισσότερα, ακόμη και όλα από τα παρακάτω, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του VeryWellMind.

Ο φόβος του οδοντίατρου: Ο οδοντίατρος στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων ισοδυναμεί με έναν ψυχρό άνθρωπο στην καλύτερη περίπτωση, ή σαδιστή στη χειρότερη. Το γεγονός πως βρίσκεται από πάνω σας κρατώντας στα χέρια αιχμηρά όργανα, ενώ βρίσκεστε σε μια ευάλωτη θέση είναι μια από τις βασικές αιτίες της φοβίας. Εάν μάλιστα είχατε στο παρελθόν και μια αρνητική προσωπική εμπειρία με οδοντίατρο, τότε η φοβία ενισχύεται.

Πόνος: Μέχρι πρόσφατα η ανώδυνη οδοντιατρική ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη. Ακόμη και σήμερα, που τα οδοντιατρικά εργαλεία και οι τεχνικές παρέμβασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μπορεί να προκληθεί ένας ελαφρύς πόνος. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο φοβούνται πως η επίσκεψη στον οδοντίατρo θα είναι βασανιστική.

Αίσθημα πνιγμού ή δυσκολίας στην αναπνοή: Το γεγονός πως κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο το άτομο αναγκάζεται να παραμένει για αρκετή ώρα με ανοιχτό το στόμα και τη συσκευή αναρρόφησης μέσα σε αυτό, μπορεί να δημιουργεί σε κάποιους το αίσθημα του μουδιάσματος ή τον φόβο ότι μπορεί να πνιγούν ή ότι δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν.

Ο φόβος της βελόνας και του τρυπανιού: Πρόκειται για δύο εργαλεία τα οποία προκαλούν φοβία στους ανθρώπους. Το γεγονός πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο στόμα σας είναι ένας ακόμη παράγοντας για την πρόκληση της οδοντοφοβίας.

Τα συμπτώματα της οδοντοφοβίας

  • ρίγη
  • ζαλάδα
  • υπερβολική εφίδρωση ( υπεριδρωσία )
  • ναυτία
  • δύσπνοια (δύσπνοια)
  • τρέμουλο
  • στομαχικές διαταραχές ή δυσπεψία (δυσπεψία)

Οι συνέπειες της οδοντοφοβίας

Είτε λόγω γενετικής είτε λόγω τρόπου ζωής, η οδοντική υγεία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια μεταξύ των επισκέψεων στον οδοντίατρο με μικρή ή καθόλου επίπτωση στα δόντια ή τα ούλα τους. Άλλοι είναι επιρρεπείς σε τερηδόνα και ασθένειες των ούλων. Εάν δεν είστε από τους λίγους τυχερούς, η οδοντοφοβία μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή σας.

Η τερηδόνα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας διάβρωση των δοντιών, τα οποία εν τέλει μπορεί να σπάσουν ή να σαπίσουν. Η στοματική υγεία συνδέεται επίσης με την υγεία της καρδιάς. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους για της διατήρηση της υγείας των δοντιών και της επίσκεψης σε οδοντίατρο εάν κρίνεται απαραίτητο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οδοντικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εξαπλώνεται και γίνεται περισσότερο επίπονη. Τέλος, στον σύγχρονο κόσμο η υγεία των δοντιών είναι ένα βασικό στοιχείο της εικόνας ενός ατόμου. Τα χαλασμένα ή σπασμένα δόντια και η απώλεια τους μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό στίγμα και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές σχέσεις ή ακόμη και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Η απομόνωση θα μπορούσε με τη σειρά της να προκαλέσει κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος ή και κοινωνική απόσυρση.

Η θεραπεία της οδοντοφοβίας

Εάν η οδοντοφοβία σας είναι σοβαρή και προκαλεί επιπτώσεις και περιορισμούς στη ζωή σας, τότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, τα φάρμακα και η ύπνωση μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον φόβο σας.

Μόλις η φοβία σας φτάσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο, θα μπορείτε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης. Και να θυμάστε πως έχετε πάντα τον έλεγχο. Συμφωνείστε με τον οδοντίατρό σας ένα σήμα που θα σημαίνει πως χρειάζεστε ένα διάλειμμα ή περισσότερο αναισθητικό. Ζητήστε του επίσης να ρυθμίσει την έδρα ώστε να νιώθετε άνετα και ρωτήστε για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να έχετε γνώση εκ των προτέρων.

Αρκετά βοηθητική έχει αποδειχτεί και η μουσική ή η τηλεόραση, καθώς σας αποσπούν την προσοχή. Ορισμένοι οδοντίατροι διαθέτουν τέτοιες συσκευές, αν και πλέον με τα smartphones, έχετε τα πάντα στα χέρια σας.

Σύνοψη

Η οδοντοφοβία είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη φοβία. Χωρίς θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα. Επισκεφτείτε πρώτα έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να θέσετε τη φοβία σας υπό έλεγχο και μετά αναζητήστε έναν οδοντίατρο που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Η αναζήτηση ενός οδοντίατρου που εμπιστεύεστε πλήρως θα σας δικαιώσει.