Σας ενοχλούν οι αντιαισθητικές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες στα πόδια; Αυτές οι φλέβες ονομάζονται ευρυαγγείες και απασχολούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Οι περισσότερες θεωρούν ότι είναι απλά ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα να μην επιδιώκουν την έγκαιρη αντιμετώπισή του. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Ποια μυστικά κρύβονται όμως πίσω από τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες και γιατί είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή τους; Συγκεντρώσαμε 7 σημαντικές αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα των ευρυαγγειών και να αναζητήσετε την οριστική εξάλειψή τους από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό.

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες δημιουργούνται από την αυξημένη πίεση μέσα σε μικρές φλέβες που βρίσκονται κοντά στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα αυτές να διατείνονται. Οι παθολογικές αυτές φλέβες του δέρματος αποτελούν το αρχικό στάδιο της ίδιας ακριβώς πάθησης που προκαλεί και τους κιρσούς των κάτω άκρων, η οποία ονομάζεται «χρόνια φλεβική ανεπάρκεια».

Οι ευρυαγγείες οφείλονται κυρίως σε γονιδιακό/ κληρονομικό παράγοντα, που συνδέεται με καταστροφή φλεβικών βαλβίδων και παθολογική ροή αίματος μέσα στις φλέβες.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση ευρυαγγειών σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση είναι: ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, εφηβεία, εμμηνόπαυση, χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση), η πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση του σώματος, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία. Επιπλέον, η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία.

Είναι οι ευρυαγγγείες μόνο αισθητικό πρόβλημα;

Οι ευρυαγγείες δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει την εικόνα των ποδιών αλλά μια μορφή εκδήλωσης της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 4 ασθενείς που παρουσιάζουν ευρυαγγείες πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα χωρίς να έχουν κιρσούς, ούτε καμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας.

Σε περίπτωση φλεβικής ανεπάρκειας, για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα των ευρυαγγειών, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών και μετά να ακολουθήσει η θεραπεία των ευρυαγγειών. Αν δεν υπάρξει σωστή σειρά στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, τότε υποβόσκει ο κίνδυνος υποτροπής.

Ποια εξέταση κρύβεται πίσω από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Ο ρόλος του υπερηχογραφικού ελέγχου του φλεβικού συστήματος, πριν από την έναρξη θεραπείας για αντιμετώπιση ευρυαγγειών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Η σύγχρονη πρακτική στα περισσότερα κέντρα ακολουθεί τον κανόνα ότι όλοι οι ασθενείς με ευρυαγγείες χρειάζονται triplex φλεβών. Εξαίρεση αποτελούν οι μικρής έκτασης ευρυαγγείες στην έξω επιφάνεια του μηρού.

Η εικόνα των ευρυαγγειών που θα μας υποψιάσει για παρουσία ανεπάρκειας, σε κεντρικότερο φλεβικό τμήμα, είναι:

  • Εκτεταμένες ευρυαγγείες, διάσπαρτες σε πολλές περιοχές.
  • Εκτεταμένες ευρυαγγείες στην περιοχή του έσω αστραγάλου.
  • Ιστορικό πολλαπλών υποτροπών των ευρυαγγειών
  • Μη αποτελεσματική θεραπεία των ευρυαγγειών

Ποια είναι η διάρκεια που χρειάζεται μια θεραπεία αντιμετώπισης των ευρυαγγειών;

Η θεραπεία των ευρυαγγειών επιτυγχάνεται με συνεδρίες στο Ιατρείο. Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών υπάρχει εξατομίκευση. Υπάρχουν δίκτυα απλά και δίκτυα σύνθετα. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστούν λιγότερες συνεδρίες, ενώ στη δεύτερη περισσότερες.

Συνήθως, κάθε συνεδρία αφορά ένα πόδι, με απόσταση 15 με 20 μέρες μέχρι την επόμενη συνεδρία στο ίδιο πόδι, ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόστηκε. Το συντομότερο χρονικό διάστημα από τη μια συνεδρία στην άλλη μπορεί να είναι και μια εβδομάδα. Ο λόγος που αφήνουμε να περάσει ένα χρονικό διάστημα από τη μια συνεδρία στην άλλη είναι γιατί μετά τη θεραπεία σε μια συγκεκριμένη περιοχή έχουμε συνήθως έναν ήπιο ερεθισμό και εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές), που εξαφανίζονται σε 15-20 ημέρες.

Ο μέσος όρος των συνεδριών που απαιτούνται για κάθε πόδι είναι 3-4 αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με την περίπτωση και την ανταπόκριση στην θεραπεία. Για να εκτιμήσουμε σωστά ένα αποτέλεσμα θεραπείας ευρυαγγειών σε μια συγκεκριμένη περιοχή απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων.

Επιλέγουμε μόνο μια θεραπεία για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών;

Το μυστικό στην αποτελεσματική θεραπεία των ευρυαγγειών είναι ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ότι το καλύτερο αποτέλεσμα προκύπτει από τον κατάλληλο συνδυασμό των ενδεδειγμένων θεραπειών. Κάθε θεραπεία έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένο φλεβικό επίπεδο και ενδείκνυται σε συγκεκριμένη χρονική φάση του θεραπευτικού πλάνου.

Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης ευρυαγγειών που θα πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα για μια οριστική αντιμετώπιση είναι:

  • Σκληροθεραπεία
  • Σκληροθεραπεία με αφρό
  • Δερματικό Laser
  • Θερμοπηξία (RF)

Η σκληροθεραπεία αποτελεί τη βάση των θεραπειών για τις ευρυαγγείες, ιδιαίτερα στις πρώτες συνεδρίες, που αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες μεγαλύτερης διαμέτρου. Σε περίπτωση που το φλεβικό triplex αναδείξει ανεπάρκεια σε αυτά τα κεντρικά στελέχη, δε θα πρέπει να γίνεται έναρξη θεραπείας των ευρυαγγειών πριν την θεραπεία της ανεπάρκειας των κεντρικών φλεβικών στελεχών.

Η θερμοπηξία και το δερματικό Laser δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σκληροθεραπεία στο επίπεδο των πιο μεγάλων δικτυωτών φλεβών, που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες, αλλά αποτελούν άριστη επιλογή για τις μικρές ευρυαγγείες, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία.

Η βελτίωση έρχεται σταδιακά και χρειάζεται υπομονή, καθώς και καλή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία των ευρυαγγειών;

Μετά από μία συνεδρία θεραπείας ευρυαγγειών ο ασθενής χρειάζεται να φορέσει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης ή ελαστικό επίδεσμο στο πόδι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Σε περίπτωση θερμοπηξίας ή δερματικού laser σε μικρές ευρυαγγείες δεν απαιτείται η χρήση συμπίεσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, θα σας ζητηθεί να περπατήσετε για τουλάχιστον 20 λεπτά, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί σκληροθεραπεία δικτυωτών φλεβών ή μεγάλων ευρυαγγειών.

Προτιμήστε το χλιαρό νερό για το μπάνιο και αποφύγετε τα θερμά λουτρά ή τη σάουνα για μία εβδομάδα περίπου. Επιπλέον, πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στην ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία για 2 εβδομάδες. Η άσκηση και οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται άμεσα μετά την κάθε συνεδρία, ενώ η έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από μία εβδομάδα.

Ποιες συνήθειες θα βοηθήσουν στη μη επιδείνωση των ευρυαγγειών;

Υιοθετήστε απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, για να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων και την καλή λειτουργία των φλεβών:

  • Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την πολύωρη καθιστική θέση και κάντε διαλείμματα μέσα στη μέρα για λίγο περπάτημα.
  • Υιοθετήστε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμά σας ή τουλάχιστον εντάξτε ένα ήπιο καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα.
  • Αν η εργασία σας απαιτεί να στέκεστε ή να κάθεστε πολλές ώρες, επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας για συνιστώμενες μεθόδους πρόληψης.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία). Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook, TikTok & YouTube.