Χιόνια αναμένονται την Κυριακή (5/2) σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, καθώς θα δημιουργηθεί το φαινόμενο πάνω από το Αιγαίο που ονομάζεται Aegean Lake Effect.

Ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωση του καιρού ανέφερε πως οι χιονοπτώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αναμένεται να είναι πυκνές, με τις νιφάδες να φτάνουν ακόμη και στις ακτές.

Τι είναι όμως το φαινόμενο Aegean Lake Effect, το οποίο στέλνει χιόνια – πυκνά μερικές φορές – ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας;

Όταν ψυχρές αέριες μάζες περνούν πάνω από κάποια λίμνη (lake) ή κάποια κλειστή θάλασσα (όπως είναι το Αιγαίο) και παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της επιφάνειας των νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή, τότε σχηματίζονται υδρατμοί τα οποία δημιουργούν χιονοφόρα νέφη.

Μάλιστα, οι βορειοανατολικοί άνεμοι – οι οποίοι θα φτάνουν μέχρι και τα 9 Μποφόρ την Κυριακή – σπρώχνουν αυτά τα σύννεφα χιονιού προς την Εύβοια και την Αττική, δίνοντας τις περισσότερες φορές πυκνές χιονοπτώσεις.

Αν αυτή τη φορά χιονίσει και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, οι μετεωρολόγοι θα το γνωρίζουν αύριο όταν αναμένεται και να εκδοθεί έκτακτο δελτίο καιρού.