Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται σήμερα η Μπεάτε Γκμίντερ, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME και επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λέσβο, όπου είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κυριάκο Μουτζούρη. και με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε την κ. Γκμίντερ, για την κατάσταση που επικρατεί στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έκανε μια μικρή αναδρομή στην προηγούμενη πενταετία όταν και όπως είπε «ξεκίνησε το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού», και σημείωσε «τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστησαν οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε την πάγια θέση του και της Περιφέρειας, για την πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και καμία δομή με τον τρόπο που αυτή σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά την συνάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Μουτζούρης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να θέσω στην επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε. για Λέσβο την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κυρίως στην Λέσβο. Την ενημέρωσα για τα δεινά, την οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχουν υποστεί οι νησιώτες όλο αυτό το διάστημα. Της διεμήνυσα πως σταθερή μου άποψη και θέση της Περιφέρειας, έτσι όπως έχει εκφραστεί και δια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι πως δεν μπορεί στην Λέσβο και στα νησιά μας να υπάρχει δομή διαμονής, πέραν από ένα μικρό καταγραφικό κέντρο ολίγων ατόμων που θα παρέχει διεκπεραιωτική διαδικασία στους αιτούντες άσυλο και θα είναι ολιγοήμερης παραμονής. Με την γείτονα Τουρκία να εξακολουθεί να είναι επιθετική κάθε συζήτηση για δομές χιλιάδων ατόμων στην Λέσβο είναι απαγορευτική και για εθνικούς λόγους.

Παράλληλα ζήτησα από την Ε.Ε. να υπάρξει μέριμνα για τους κατοίκους των νησιών μας με έμπρακτη στήριξη. Όλα αυτά τα χρόνια οι Λέσβιοι, οι Χιώτες και οι Σαμιώτες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη και δεν έχουν αποζημιωθεί για την ζημιά που έχουν υποστεί έχοντας αλλάξει προς το χειρότερο την καθημερινότητά τους ελέω μεταναστευτικού. Οφείλει η Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό τους, όχι με χρονοβόρες διαδικασίες, με χρηματοδοτήσεις έργων ΕΣΠΑ κτλ, αλλά με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις που θα της αισθανθούν οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου».

Από την πλευρά, του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, στη συναντήσει κ. Γκμίντερ με την αναφέρθηκε στην ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού από τους πρόσφυγες και μετανάστες, στην αναλογική κατανομή τους στα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επισήμανε «την ακαταλληλότητα της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ» ζητώντας το κλείσιμό της και την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών. Πρότεινε, δε, τη λύση μίας μικρής δομής, μακριά από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας και υιοθετώντας σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μόριας, πρότεινε την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή και συγκεκριμένα Μουσικού Σχολείου, καθώς και ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρεται ότι η πρόταση του «βρήκε απόλυτα σύμφωνη την αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα».