Ο Νότης Μηταράκης από τη Μυτιλήνη ενημέρωσε ότι στη Μόρια η φωτιά ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων και την επιβολή καραντίνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κορονοϊό.

«Τα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Κατά τη χθεσινή πυρκαγιά όπως είπε, προτεραιότητα ήταν «η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρο εκτός δομής και η εκκένωση της Δομής για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές των διαμενόντων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των πολιτών». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματίες, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Απομένουν 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και για αυτούς λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα.

Καταρχήν, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star και την οποία ευχαριστούμε για την προσφορά της.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο».

Για τους υπόλοιπους, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.

Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.

Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο σκοπό της συμμετοχής του στο ταξίδι που ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών με αυτές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού που ενισχύονται σχετικά.

Τέλος ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους. Στην απόφαση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Φωτιά στη Μόρια: Σπαρακτικές εικόνες με πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στο δρόμο

Εικόνες από τη Μόρια μετά την κόλαση φωτιάς στο Κέντρο Υποδοχής, με πρόσφυγες να έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και πολλούς απ΄ αυτούς να έχουν βρει καταφύγιο στο δρόμο.

Από τα ξημερώματα οι άνθρωποι που διέμεναν στο ΚΥΤ, όπου μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά, κινήθηκαν εκτός της δομής και για την ώρα παραμένουν στους δρόμους με χαρτόνια και κουβέρτες.

Πλέον το βασικό ζήτημα είναι το που θα μείνουν αυτοί οι 13.000 άνθρωποι τώρα μετά την καταστροφή των καταλυμάτων, το δεύτερο είναι το τι θα γίνει με αυτούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και στις επαφές τους.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό της Μόριας κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Οι θλιβερές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου – Τι μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Στη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εικόνες με τις φλόγες να κάνουν τη νύχτα μέρα και τις στάχτες που αποκαλύφθηκαν το πρωί κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο έμειναν χωρίς στέγη ενώ στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για να αποτιμήσει την κατάσταση. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου ενισχύθηκαν από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα με C-130.

«Η φωτιά καταστρέψει τον καταυλισμό στη Λέσβο» γράφει το BBC, σημειώνοντας πως η Μόρια φιλοξενούσε περισσότερους ανθρώπους από όσους επέτρεπε η χωρητικότητά της.

Το CNN κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών στην Ευρώπη, σημειώνοντας και αυτό πως ο πληθυσμός στη Μόρια είναι έξι φορές ο προβλεπόμενος.

Αναφορές για εμπρησμό διερευνούν οι αρχές για τη φωτιά στη Μόρια, επισημαίνει η DW.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει πως υπήρχε και lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Μια προβλέψιμη τραγωδία» είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει πως η Λέσβος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη γιγάντια πυρκαγιά.

Η Le Figaro αναφέρει πως πιθανή προέλευση της φωτιάς είναι η εξέγερση στον καταυλισμό των 12.700 ανθρώπων.