Ομόφωνο ψήφισμα σχετικά με τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο ζητά, ομόφωνα, να υπάρξει ανάκληση της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία τα 137 διαμερίσματα των προσφυγικών που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθούν.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση δια- παραταξιακής επιτροπής. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα εξετάσει την πρόταση της επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένης Πορτάλιου, να ζητηθεί η παραχώρηση των 137 διαμερισμάτων στον δήμο Αθηναίων, έναντι συμβολικού αντιτίμου. Ο δήμος θα αναλάβει την αποκατάσταση- ανάπλασή τους σε συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους. Η επιτροπή θα εξετάσει προτάσεις για συγκεκριμένες χρήσεις των διαμερισμάτων (π.χ. μουσείο, χώρος διαμονής για καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται στο παραπλήσιο νοσοκομείο και τις οικογένειές τους) και της έκτασης των πέντε στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου.

Η κ. Πορτάλιου υποστήριξε ότι σύμφωνα με αξιόπιστους υπολογισμούς, το κόστος αποκατάστασης, εφόσον δεν υπάρξει τίμημα αγοράς, είναι κατώτερο των πέντε εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και κινδυνεύουν άμεσα. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα, από τα 228 συνολικά, ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ και σε ιδιώτες. Ο δήμος Αθηναίων μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία και με τους σημερινούς ιδιοκτήτες στην αποκατάσταση- ανάπλασή τους, ώστε να λειτουργήσει ο προσφυγικός συνοικισμός ως ενιαίο σύνολο. Η επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης» επισήμανε ότι μόνο ο υπαίθριος χώρος θα εξασφαλίσει για όλους στους κατοίκους της περιοχής ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, έκτασης πέντε στρεμμάτων.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο αγώνας για τη σωτηρία των προσφυγικών συνιστά οργανωμένο κίνημα φορέων και προσώπων, με μεγάλη διάρκεια και παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Σε αυτόν έχουν συμμετάσχει ο Σύλλογος Προσφύγων, η Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω και Κέντρου Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ΕΜΔΥΔΑΣ και η Ανοιχτή Πόλη. Αποτέλεσμα του αγώνα είναι η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που ακύρωσε απόφαση του ΥΠΠΟ για διατήρηση μόνο δύο πολυκατοικιών (22/4/2004) και η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (27/11/2008) που κηρύσσει διατηρητέο μνημείο το σύνολο του συγκροτήματος. Αυτές οι δύο αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν «σημαντικά όπλα» για να διασωθεί ο προσφυγικός συνοικισμός από το ΤΑΙΠΕΔ.