Η περίπτωση που η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πολεμήσει στο πλευρό της Τουρκίας στη Συρία

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή»


ΕΛΛΑΔΑ
14:33
15/10/2019
Η περίπτωση που η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πολεμήσει στο πλευρό της Τουρκίας στη Συρία
36
loading

Αν και πρόκειται για πολύ απομακρυσμένο σενάριο, ωστόσο είναι υπαρκτό η Ελλάδα να κληθεί να πολεμήσει στο πλευρό της Τουρκίας στη Συρία. Και αυτό γιατί καθώς η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη με τον στρατό της Συρίας και ως εκ τούτου και της Ρωσίας, ίσως κινηθεί προς την διαδικασία της αίτησης στρατιωτικής βοήθειας από τις χώρες μέλη της συμμαχίας όπως ορίζει το βορειοατλαντικό σύμφωνο για τις περιπτώσεις που ένα κράτος μέλος δέχεται επίθεση.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν εμπλακεί η Συρία σε πόλεμο και η Τουρκία ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ» απάντησε πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή. Ίσως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ελεύθερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία. Δεν νομίζω να επιχειρήσουν επίθεση στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, διότι θα υπάρξουν τουρκικές απώλειες»

Γεγονός είναι πως το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επί της αρχής ότι μια επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών του θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. Αυτή είναι η αρχή της συλλογικής άμυνας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Μέχρι στιγμής, επίκληση του άρθρου 5 έχει γίνει μία φορά - σε απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001.

Όπως μεταδίδει το news.gr, αυτό που είναι άγνωστο πάντως, είναι το κατά πόσο θα σπεύσουν πραγματικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας, μεταξύ αυτών και πιθανότατα η Ελλάδα, να βοηθήσουν την Τουρκία αν δεχτεί επίθεση από τη Συρία, καθώς με το σκεπτικό πως η Άγκυρα ήταν αυτή που εισέβαλε πρώτη στο έδαφος της Συρίας, ίσως με βάση το δικαίωμα της αυτοάμυνας της Δαμασκού, μιας και όλα δείχνουν πως Άσαντ και Κούρδοι τα βρήκαν εξ ανάγκης, οι χώρες μέλη που δεν θα θελήσουν να συνδράμουν να «βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω» κατά το κοινώς λεγόμενο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Λόγω οικονομικής στενότητας, επειδή έχουν το "γνώθι σαυτον" ,την αυτογνωσία των δυνάμεων τους,την διορατικότητα τής πραγματικότητας πού έχει δημιουργήσει η μάχη τής ζωής.

 2. avatar κing george

  βρε γιατι οχι αφου εχουμε μακρινες ριζες μαζι τους 400 χρονια σεξ λιγο ειναι??

 3. avatar Κυπριος

  Το θεατρο στο μεγαλιο του μεγαλες παραστασεις προραγωνιστες τουρκια αμερικη ρωσια σκηνοθέτης NATO στο τραγουδι η ευρωπη φτανει πια άλλαξετε την παράσταση σας μαθαμε

 4. avatar τρ ου

  Τι είδους σενάρια είναι αυτά? Η Τουρκία είναι επιτιθέμενη και όχι αμυνόμενη! Θα μας τρελάνετε?????

 5. avatar Αίαντας ο Βασιλεύς

  Θα τρελαθούμε τελείως ρε με αυτούς που έχουμε για βουλευτές?!

  Ρε αντί να μπούμε στο βόρειο μέρος της Κύπρου μας και να πάρουμε πίσω και τα παράλιά μας μαζί με την Κωνσταντινούπολη θα τους βοηθήσουμε κιόλας ενάντια στο φιλικό προς εμάς κράτος της Συρίας. Η τουρκία πρέπει να δώσει όλα τα παρανόμως κατεχόμενα εδάφη πρώτα απο όλους σε εμάς.

 6. avatar Ιωάννης τσακαλης

  Η Τουρκία έχει κάνει εισβολή στη Συρία.δε μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου πέντε.

 7. avatar Sida

  Ξεφτηλισμενοι. Τουρκοσποροι. Παιδιά. Κεραταδων

 8. avatar Παιδικό άρθρο

  Άρθρο για γέλια, το ΝΑΤΟ έχει κάνει εκατοντάδες επεμβάσεις ανα τον κόσμο και η Ελλάδα αρνήθηκε να συμμετάσχει σε όλες.

 9. avatar Φίλιππος Αναστασίου

  (Συνέχεια προηγουμένου σχολίου μου)
  Γιατί άραγε "φοβούνται" τόσο πολύ τό νά καταρρίπτομε τά τουρκικά ΕΞΟΠΛΙΣΜΈΝΑ drones, τήν στιγμήν πού, ούτως ή άλλως, ΔΕΝ πρόκειται, τυχαία έστω, νά σκοτωθεί ενδεχομένως κάποιος Τούρκος πιλότος. Εάν τελικώς τυχόν εφονεύετο ενδεχομένως κάποιος Τούρκος πιλότος, κατανοώ πολύ καλά ότι τότε τά πράγματα μέ τούς Τούρκους, θά μπορούσαν φυσικά νά αγριέψουν καί νά ξεφύγουν από τόν έλεγχον, μέ πιθανώς ανεπιθύμητην κλιμάκωσιν. 
  Αλλά όμως, η τυχόν  ΚΑΤΆΡΡΙΨΙΣ τών τουρκικών, εξοπλισμένων, ΜΉ επανδρω μένων UAV, θά ήταν αφ' ενός μέν μία ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΈΝΗ, -- (διεθνώς) --, ΠΡΆΞΙΣ, αλλά αφ' ετέρου,  ασφαλώς τότε, καί θά έδινε καί ένα ΠΟΛΎ ΔΥΝΑΤΌ, ένα  ΗΧΗΡΌΤΑΤΟ ΜΉΝΥΜΑ στούς Τούρκους, ώστε νά ΜΉΝ ΠΑΊΖΟΥΝ πιά μέ τήν ???? ΦΩΤΙΆ..!!!.
  Επίσης, ότι θά πρέπει νά λάβουν επιτέλους τήν Ελληνικήν  ΑΝΤΊΔΡΑΣΙΝ στά ΣΟΒΑΡΆ...!!!  
  Ακόμη θεωρώ ότι η ΈΛΛΕΙΨΙΣ οιασδήποτε μορφής ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΩΝ εκ μέρους τής Ελλάδος, ΟΔΗΓΕΊ ΤΕΛΙΚΏΣ στά ΑΚΡΙΒΏΣ ΑΝΤΊΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ..!!!
  Οι Τούρκοι τό ΕΚΛΑΜΒΆΝΟΥΝ  αυτό, ως τάχα  Ελληνικήν "φοβίαν"  καί τελικώς η Τουρκία έτσι ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ  ΌΛΟ ΚΑΊ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ.... !!!

  «Άλλο είναι να αποφεύγεις Ίμια γιατί είσαι πολύ παραχωρητικός καί ΔΕΝ προκαλείς τήν Τουρκία καί άλλο είναι νά τόν κάνεις τόν Τούρκο νά σέ ΣΈΒΕΤΑΙ καί γι' αυτό ακριβώς νά ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΑ », ανέφερε σχετικώς ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην Διοικητής τής ΑΣΔΕΝ, Ν. Μανωλάκος.

 10. avatar Φίλιππος Αναστασίου

  "Τά τουρκικά UAV"
  Τό δικό μου σχόλιο είναι άσχετο..!!! Είναι ένα καθαρά Εθνικό θέμα καί αφορά: "Τά τουρκικά UAV" στό Ελληνικό Αιγαίο Αρχιπέλαγος μας...!!!!
  Αγαπητοί Φίλοι τών Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων & τού ΕΣ, Έχω μίαν σοβαρήν απορίαν, τήν οποίαν καί απευθύνω σ' εσάς τούς  Έλληνες αξιωματικούς τού  ενδόξου Ε.Σ., τού Π.Ν. καί τής Π.Α. αλλά καί πρός τόν κάθε Έλληνα Πολίτην πού αγαπά τήν Πατρίδα του :   
  Η  Πατρίδα μας, η Ελλάς ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΊΠΤΕΙ ούτε κάν τά ΤΟΥΡΚΙΚΆ ΕΞΟΠΛΙΣΜΈΝΑ UAV, πού υπερίπτανται πάνω από τά Ελληνικά νησιά μας, στό κέντρο τού Αιγαίου Αρχιπελάγους μας, μέ τά οποία UAV, οι Τούρκοι, όχι μόνον μάς κατασκοπεύουν καί μάλιστα μέ εντελώς ανέξοδον γι' αυτούς τρόπον, αλλά επί πλέον, δημιουργούν καί σοβαρά ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ στήν αεροναυτιλία μας, αλλά καί στίς Εθνικές υποδομές μας..!!!
  Καί όχι μόνον αυτό. 
  Η Ελλάδα σηκώνει, (( άκουσον άκουσον )), στόν αέρα κάθε φορά, προκειμένου νά αναχαιτίσουν τά εξοπλισμένα τουρκικά drones, τά πανάκριβα F-16 καί θέτει τούς Έλληνες πιλότους μας σέ άσκοπον, αλλά καί ανεπίτρεπτον κίνδυνον.  Η χρησιμοποίηση τών Ελληνικών μαχητικών για αναχαίτιση Τουρκικών UAV σημαίνει τεράστιο κόστος  φθορά υλικών και σοβαρή καταπόνηση τών Ελλήνων χειριστών.  Σημειώνεται ότι ένα UAV πετά μέ κόστος € 5.000,- ολόκληρο τό 24 ωρο, ενώ τό Ελληνικό F-16 έχει κόστος πτήσεων € 25.000,- ανά ώραν πτήσεως...!!!
  Απορώ γιατί άραγε μάς έχει κυριαρχήσει ένα απίστευτο φοβικό σύνδρομο...!!! (Συνεχίζεται)

 11. avatar Βλαμμένος

  Κείμενο χωρίς όνομα, αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει στον πόλεμο με την Συρία στο πλευρό τόν Τούρκων.Αν δεχόταν η Τουρκία επίθεση από Συρία , σωστά πρέπει λόγο ΝΑΤΟ,αν η Τουρκία κάνει επίθεση?ας μας ενημερώσει ο γράφων το κείμενο.Εγω σαν σχολιαστής μπορώ να γράφω την αηδια,ο γράφων το κείμενο πρέπει να εκτιθεται και να γράφει Ονοματεπώνυμο

 12. avatar Ποιος ειναι ο Πουτιν

  Ποιος ειναι ο Πουτιν

 13. avatar Sheep

  Εννοητε πως μωλις κινησουμε να παμε να τους "βοηθισουμε"αυτοι μετα θα μπουνε μεσα σε μας και με τις ευλογιες παντα της αμερικης θα μας παρουν και την υπολειπη ελλαδα,αληθεια τωρα ποιος τους εχει εμπιστοσυνη????

 14. avatar Andreassg

  ΕΕΕ ΟΧΙ... . Τι άλλο θα μας ζητήσουν; μήπως και λίγο [...]

 15. avatar Gaitanis Charalabos

  Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. Η Τουρκία επιτέθηκε. Καμμία σχέση για συμπαράσταση και βοήθεια. Μόνο για δικά τους οικονομικά συμφέροντα οι μεγάλες χώρες και το ΝΑΤΟ μπορεί να το κάνουν. Και τότε θα υπάρξουν πολλές πιέσεις στην Ελλάδα. Και ο υπουργός το ξέρει γι αυτό δεν τα ξεκαθαρίζει από την αρχή

 16. avatar Kononos

  Γιατί δεν ήρθαν τότε στην Κύπρο να βοηθήσουν τα φυλλαράκια εμείς έχουμε κάτι προηγούμενα μαζί τους να πάμε να βοηθήσουμε τους Σύριους αλλά όχι τους μονγολους.

  O

 17. avatar Ελλην_ζευς

  Εγώ λέω τώρα που τα έχουν βρει σκούρα να κάνουμε κάνα ντου στους μογγολλους και αντε γειά..

 18. avatar Πρόταση

  Αν ζητήσουν οι Τούρκοι τη βοήθειά μας, να φύγουν πρώτα από την Βόρεια Κύπρο και μετά θα την λάβουν. Ως πότε θα ξεπουλάμε την πατρίδα;

 19. avatar SaWaS

  Δεν τραβάτε της τρίχες σας ρε ψωλο μογγολοι που θα πολεμήσουμε με τούς τζιχαντιστες τουρκαλαδες, αυτό είναι το όνειρο σας

 20. avatar GreekFighter

  ΠΑΡΌΛΟ ΠΟΥ ΜΙΣΏ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΤΟΥΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ ΠΙΣΤΕΎΩ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΈΤΟΙΑ ΚΊΝΗΣΗ ΘΑ ΔΕΊΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΟΤΈΤΙΤΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΆ ΜΕ ΕΆΝ ΌΡΟ. ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΉΤΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ , ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΉ Η ΚΟΎΡΔΟΙ ΦΤΆΣΟΥΝ ΠΟΛΎ ΜΈΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ, Π.Χ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΆ ΝΑ ΠΆΡΟΥΜΕ ΠΙΣΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΆ ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ , ΜΙΚΡΑ ΑΣΊΑ ΚΛΠ. ΕΑΝ ΒΈΒΑΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΡΩΣΊΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΌ ΤΩΝ ΚΟΎΡΔΩΝ ΤΌΤΕ ΕΓΩ ΠΡΩΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΘΟΎΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ , ΑΠΟ ΠΌΛΟΥΣ ΣΤΌΧΟΥΣ , ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΌΛΩΝ ΑΝΤΙΠΆΛΩΝ , ΥΠΟΧΩΡΕΊ ΚΑΙ ΠΑΊΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΊΔΙΟ ΜΑΣ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΊΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει