Δύο παραρτήματα του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ πρόκειται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, που θα απευθύνονται σε άτομα που διαβιούν στον δρόμο, κυρίως χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ή και εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα.

Οι δομές αυτές στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, τη διασφάλιση της δυνατότητας για ατομική φροντίδα, την υγιεινή, σίτιση, ένδυση και κινητοποίηση για αύξηση της ατομικής λειτουργικότητας, την επανασύνδεση με κρατικούς φορείς και την κοινότητα και την παραπομπή σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα.

Επίσης, κινητή μονάδα παρέμβασης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραρτήματα του κέντρου ημέρας, προκειμένου να παρεμβαίνει σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού, με σκοπό την κάλυψη των υπόλοιπων περιοχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τις ήδη υφιστάμενες δομές κατά των εξαρτήσεων όμορων Δήμων.

Τη σχετική παρέμβαση θα υλοποιήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δικαιούχο τον ΟΚΑΝΑ, μετά την υπογραφή της σχετικής πρόσκλησης από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης υπέγραψε, άλλωστε, παρέμβαση για έφηβους και νέους με προβληματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών, με δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα συμβουλευτικής, απεξάρτησης και θεραπείας εφήβων και νέων από τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο μια αντίστοιχου τύπου δομή για εφήβους και νέους, με ελάχιστο προσωπικό, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των αιτημάτων υποστήριξης και θεραπείας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η χρήση παράνομων ουσιών υπερδιπλασιάστηκε στους μαθητές και τριπλασιάστηκε στους νεαρούς ενήλικες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα, ο αριθμός εφήβων και νέων είναι βάσει της τελευταίας απογραφής 111.429. Από αυτούς εκτιμάται ότι κάνουν πειραματική χρήση ουσιών 6.685 άτομα, ενώ ο αριθμός των εφήβων και νέων που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει εξαρτητικές συμπεριφορές είναι 33.428.