Μπορεί οι μνήμες από την πολύνεκρη πυρκαγιά πέρσι στο Μάτι να είναι ολοζώντανες και τρομακτικές, μπορεί η τωρινή φωτιά στην Εύβοια να κατακαίει για δεύτερο 24ωρο πευκοδάσος, ωστόσο συνολικά το καλοκαίρι πέρσι και φέτος η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής ερευνητής, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

«Στην περιοχή της Αττικής τουλάχιστον, όπου από το 2003 κάνω μετρήσεις κάθε χρονιά στην κατάσταση της βλάστησης, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι και πέρσι και φέτος, ήμασταν σε καλή κατάσταση. Αντανάκλαση αυτού ήταν ότι και πέρσι, παρά το Μάτι, η συνολική καμένη έκταση στην χώρα ήταν πολύ χαμηλή, το ίδιο και φέτος, γεγονός που συνδυάζεται και από την αυξημένη πλέον προσοχή του κόσμου» τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ.

Ο κ. Ξανθόπουλος σχολίασε με τον τρόπο αυτό τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στα οποία καταγραφόταν θετικός απολογισμός για το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου (από 1/5 έως 31/7/2019) στην Ελλάδα, με πολύ μικρότερη έκταση της χώρας να έχει καεί από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου του 2019, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Για τη σημερινή κατάσταση της φωτιάς στην Εύβοια, ο κ. Ξανθόπουλος εκτίμησε ότι «θα συμμαζευτεί καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και τα μέσα αλλά και έχει σχετικά κοπάσει η ακραία καιρική συνθήκη, δηλαδή ο πολύ δυνατός άνεμος». «Σαν έμπειρος άνθρωπος που ξέρω και ασχολούμαι με τις πυρκαγιές έχω δει αρκετά λάθη αλλά αυτά είναι φυσιολογικά, δεν μπορεί ένα σύστημα να δουλεύει τέλεια, όμως πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος μια μεγάλη προσπάθεια και να κάνει μια αποτίμηση στη συνέχεια για να δει πραγματικά τι μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα», πρόσθεσε ο ερευνητής. Τόνισε, δε, ότι η Εύβοια είναι πλούσια στα δάση και οι πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπισή τους γιατί απαιτείται «ένας μηχανισμός με πολύ καλή γνώση του δάσους και ικανούς πυροσβέστες οι οποίοι θα μπορέσουν να φύγουν από τους δρόμους και στις πρώτες φάσεις να κυνηγήσουν την φωτιά, όχι από μπροστά. Δεν πιάνεται αυτή η φωτιά από μπροστά αλλά από τα πλάγια και πίσω, κάτι δύσκολο λόγω της τοπογραφίας και της πυκνής βλάστησης».

«Φοβόμουν ότι κάποια στιγμή θα εξελισσόταν σε μεγαπυρκαγιά, όμως σε μεγάλο μέρος τα μέσα μπόρεσαν να κρατήσουν την φωτιά ώστε να μην πάρει τα χαρακτηριστικά απ’ αυτό που λέμε ένα μεγάλο κάθετο μανιτάρι», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Υπογράμμισε, δε, ότι δεν παρατήρησε ακραία συμπεριφορά φωτιάς σαν το Μάτι, όμως και αυτή η πυρκαγιά «έδειξε τις εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν στον μηχανισμό μας όλα τα τελευταία χρόνια καθώς βασιζόμαστε πάρα πολύ στα εναέρια μέσα, τα οποία όμως δεν τελειώνουν τη φωτιά σε ένα πευκοδάσος, χρειάζεται δουλειά στο έδαφος, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας με τη Δασική Υπηρεσία».

«Η Δασική Υπηρεσία είναι “ζωντανή” στην Εύβοια και προσπαθεί να βοηθήσει αλλά πάντα σημασία έχει τι ρόλο παίζει κανείς στις τελικές αποφάσεις. Ως μέλος επιτροπής που είχε συσταθεί μετά το Μάτι για να δούμε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και να προτείνουμε λύσεις για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ένα από τα πράγματα που προτείνονται σε αυτή την μελέτη που είναι στη διάθεση και του σημερινού πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει να έχουμε έναν μηχανισμό που να αποτελείται από επιστήμονες που θα συνεργάζονται και θα αποτιμούν την κατάσταση» κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.