Σημαντικές αλλαγές και στο ποινικό σύστημα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, ενώ οι δικηγόροι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό με τις νέες ρυθμίσεις, αφού καταργείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων η παράστασή τους για λογαριασμό του πωλητή. Απαραίτητη είναι η σύμπραξη, από την πλευρά του αγοραστή για συμβόλαια αξίας άνω των 80.000 ευρώ, ενώ από 1-1-2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική για τον αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος του συμβολαίου.

Στις περιπτώσεις διανομής ή ανταλλαγής και για τις συμβάσεις εκ χαριστικής αιτίας, δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου για κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα για τη σύσταση Α. Ε. (ανωνύμων εταιρειών) και ΕΠΕ (εταιρειών περιορισμένης ευθύνης) καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων, με στόχο να μειωθεί το κόστος ίδρυσής τους -κατά την εισηγητική έκθεση- και να επισπευσθούν και απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν κυρίως τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Δικαστικό ένσημο

Σε ό, τι αφορά τη Δικαιοσύνη, θεσμοθετήθηκε σειρά μέτρων, με τα οποία αυξάνονται τα δικαστικά ένσημα αλλά και το κόστος μετατροπής για την εξαγορά των ποινών σε ποσοστό 110%. Το δικαστικό ένσημο καθορίζεται εφεξής σε ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις επί της αξίας του αντικειμένου του δικογράφου που υποβάλλεται, εφόσον το αιτούμενο ποσό ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Οι ποινές μέχρι πέντε έτη, που αφορούν πλημμελήματα, δεν οδηγούν πλέον στη φυλακή, αρκεί οι καταδικασθέντες να μπορούν να την «εξαγοράσουν». Η ποινή άνω των δύο ετών, μόνο κατ’ εξαίρεση δεν θα μετατρέπεται, ενώ το ελάχιστο ημερήσιο κόστος μετατροπής της ποινής αυξήθηκε από 3 ευρώ στα 5 ευρώ. Το ίδιο και για τα πταίσματα.

Η «εξαγορά» κάθε μήνα φυλάκισης για πλημμελήματα θα κυμαίνεται περίπου από 315 ευρώ έως 6.300 ευρώ, αναλόγως της αποφάσεως του δικαστηρίου. Οσοι κατηγορούμενοι δε τύχουν αναστολής και αδυνατούν να πληρώσουν θα οδηγούνται στη φυλακή και σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, μετά τη φορολογική βεβαίωση της ποινής, θα διώκονται εκ νέου για χρέη προς το Δημόσιο.

Αλλαγές προβλέπονται και στη διάταξη που αφορά την ποινή της παροχής κοινωφελούς εργασίας. Επιπλέον τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που αφορά την προθεσμία άσκησης των φορολογικών και τελωνειακών προσφυγών. Η προθεσμία ορίζεται πλέον σε 30 ημέρες, ενώ όταν αυτή ασκείται από τον υπουργό Οικονομικών ή από τα όργανα στα οποία έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα αυτή, η προθεσμία είναι 90 ημέρες από την έκδοση της πράξης.