Σε παρατεταμένη ύφεση βουλιάζει η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης, με τον ήχο της κλειδωνιάς του λουκέτου να γίνεται καθημερινά όλο και πιο ηχηρός.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες 22 Αυγούστου, περίπου 1.250 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με τις ατομικές επιχειρήσεις να αναδεικνύονται σε κατ’ εξοχήν «αδύναμο κρίκο», καθώς 998 ατομικές επιχειρήσεις έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Η ζοφερή κατάσταση (που αποτελεί συνέχεια του 2011, όταν, στο αντίστοιχο διάστημα -1η Ιανουαρίου έως 22 Αυγούστου-, διεγράφησαν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης 1.269 επιχειρήσεις) προοιωνίζεται μια καθ’ όλα δυσάρεστη συνέχεια έως το τέλος του έτους.

«Δυσοίωνες προβλέψεις»

«Οι προβλέψεις για το μέλλον το βιοτεχνικού κόσμου της πόλης είναι δυσοίωνες. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ‘στραγγίξει’, δεν έχει άλλες αντοχές… Την τελευταία διετία, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει έναν άνισο αγώνα ενάντια στην ύφεση, στην εξοντωτική φορολογία και στην έλλειψη ρευστότητας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η περιστολή των δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά: «Επί δύο χρόνια υποσχόμαστε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν υλοποιούμε. Ακόμη και σήμερα, ενώ βρισκόμαστε μέσα στον γκρεμό κι έχουμε μία ευκαιρία -την ύστατη- για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, κάποιοι αντιδρούν, προκειμένου να μην απολέσουν τα κεκτημένα τους. Είναι κατανοητό ότι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν άλλα να συνεισφέρουν, υπάρχουν όμως ακόμη και σήμερα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς -και, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να παραμείνουν στη… θαλπωρή των δικών τους οικονομικών δυνατοτήτων, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους».
Όπως προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, «πρέπει όλοι να ματώσουμε, όλοι να βάλουμε πλάτη στα δύσκολα, διαφορετικά δεν έχουμε μέλλον. Η κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κινδυνεύουν να κλείσουν, επειδή το κράτος τούς χρωστάει και δεν πληρώνει. Την ίδια ώρα, το κράτος ζητά απ’ όλους εμάς να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας είναι η συνέπεια και μια πολιτική που θα στοχεύει στην ανάπτυξη».

821 βιοτεχνίες κρίθηκαν ασύμφορες σε οκτώ μήνες

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη βιοτεχνική κοινότητα είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των διαγραφέντων επιχειρήσεων από το μητρώο του ΒΕΘ στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οι 821 κρίθηκαν ασύμφορες, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός ήταν 726 επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες φέτος είναι αυξημένες κατά 13% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το «παζλ» της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στον βιοτεχνικό κόσμο συμπληρώνει το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο 465 επιχειρήσεις ενεγράφησαν στα μητρώα του ΒΕΘ, όταν έναν χρόνο πριν έναρξη έκαναν 522.