Στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τη χρήση παράνομα εισαχθέντων φυτοφαρμάκων, μετέβη σήμερα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο, με αφορμή ζημιές σε καλλιέργειες βάμβακος που σημειώθηκαν στη Χαλάστρα, συζητήθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φυτοφαρμάκων, αλλά και οι ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την Πολιτεία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την ασύδοτη δράση όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη διακίνηση και εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες όσον αφορά στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειές τους. Πρώτο μέλημά μας είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να μειώσουν την πιθανότητα να ξανασυμβεί μια τέτοια ζημιά», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τόνοι απαγορευμένου φυτοφάρμακου από την Τουρκία εισήλθαν παράνομα στη χώρα, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης. Το υπουργείο θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των γεωργικών εισροών, οι οποίες θα συνδεθούν με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ), ώστε να υπάρξουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, όπως άλλωστε θα προβλέπεται και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

«Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε φυτοπροστατευτικό προϊόν χωρίς να έχει παραστατικά», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Φυτών στη Σίνδο, έλαβαν μέρος ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μόσχος Κορασίδης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του ΣΔΟΕ, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ), των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, επαγγελματίες και επιστήμονες.