Μια «νέα ερμηνεία, μακριά από τις μονοσήμαντες λύσεις», επιθυμούσε να δώσει με την καινούργια του μετάφραση ο Δημήτρης Μαρωνίτης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την «πιο παρεξηγημένη τραγωδία του αρχαίου δράματος», όπως έλεγε o σπουδαίος δάσκαλος πριν από λίγους μήνες στη συνέντευξη Τύπου για τις καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Η «Αντιγόνη» σε μετάφραση δική του και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού παρουσιάζεται σήμερα κι αύριο (15-16 Ιουλίου) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί διαφορετικά κι όχι μέσα από την ευκολία με την οποία ερμηνεύεται η κόντρα της Αντιγόνης με την εξουσία. Αυτό που θέλει να υπερασπιστεί για μένα η Αντιγόνη είναι τη μοναξιά της και τον κλήρο της, να κλείσει με τον θάνατό της τον κύκλο των Λαβδακιδών. Αγαπώ πολύ αυτή την τραγωδία κι από την στιγμή που ξεκίνησα να την μεταφράζω ευχόμουν να αρχίσει ως αίνιγμα και ως αίνιγμα να τελειώσει» έλεγε ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ενός ανθρώπου που -όπως είπε και ο Στάθης Λιβαθινός στον αποχαιρετισμό του- «κατάφερε να γίνει βαθιά αγαπητός, χωρίς ποτέ να προσπαθήσει έστω και στο ελάχιστο να γίνει αρεστός».

Για το ανέβασμα της «Αντιγόνης» -που έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών- συμπράττουν τρία κρατικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ και ΘΟΚ), τρεις γενιές ηθοποιών, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθη Λιβαθινό να αναλαμβάνει πόστο ενορχηστρωτή. Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η φέρελπις Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Κρέοντας είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν η Μπέτυ Αρβανίτη στον ρόλο του Τειρεσία, ο Περικλής Μουστάκης, η Μαρία Σκούντζου, η Στέλλα Φυρογένη, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, ο Κώστας Καστανάς, ο Βασίλης Μαγουλιώτης, ο Νίκος Μπουσδούκος, ο Αστέρης Πελτέκης κ.ά.

Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση στην εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη μουσική ο Χαράλαμπος Γωγιός και την κίνηση, η Πολίν Ουγκέ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα περιοδείας της παράστασης:

15, 16 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

25 Ιουλίου, Κηποθέατρο Παπάγου

31 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

3 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου

6 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

18 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας

20, 21 Αυγούστου, Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα

25 Αυγούστου, Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη

29, 30 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

2 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

5 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αττικού ‘Αλσους

10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας

16, 17, 18 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία

21, 22 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός

24, 25 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

28 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας

30 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας