Αλλάζει ο καιρός, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Όπως σημειώνει η ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση 7 με 8 και τις πρωινές ώρες κατά τόπους 9 μποφόρ.

Πιθανές καταιγίδες στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, «όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με την αυξημένη (πια) πιθανότητα, ότι περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα έχουμε ένα “πέρασμα” με καταιγίδες και από το νομό Αττικής. Δεν θα είναι μεγάλη η διάρκεια αυτού του “περάσματος”, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται οι καταιγίδες αυτές να είναι και ισχυρές.

ΥΓ : Αν το σύστημα αυτό καθυστερήσει ελαφρώς, δεν θα καταλάβουμε ιδιαίτερα αυτή την επιδείνωση του καιρού στην Αττική διότι πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι θα κοιμούνται. Αν όμως έρθει λίγο νωρίτερα, τότε λογικά οι περισσότεροι θα καταλάβουμε την κεραυνική δραστηριότητα. Πάντως, όπως και να είναι η καιρική εξέλιξη, περίπου γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου αναμένονται οι καταιγίδες και στην Αττική.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Θα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη για την εποχή. Βρέχει συνήθως το χειμώνα!».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥΌλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Friday, January 5, 2024

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, γράφει σε ανάρτησή του πως «Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις:

Σάββατο 6-1-2024: Κέρκυρα, Παξοί, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία

Κυριακή 7-1-2024: Δυτική Ελλάδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Λακωνία , Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος, Σαμοθράκη, Λήμνος.

Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Friday, January 5, 2024

Κίνδυνος από θυελλώδεις νοτιάδες (9-10 μποφόρ):

Σάββατο: νησιά Ιονίου και παράκτιες περιοχές δυτικής Ελλάδας.

Κυριακή: Σε όλα τα νησιά, στις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά: Σάββατο-Κυριακή

Υ.Γ: Την Τρίτη 9-1-2024 περιμένουμε ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη Λαμία και βορειότερα».