Η διάρρηξη είναι ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος για το σπίτι μας σήμερα και το έγκλημα που απασχολεί περισσότερο κάθε μέρα την αστυνομία. Εύλογα είναι και ο κίνδυνος από τον οποίο όλοι προσπαθούμε να προφυλαχθούμε περισσότερο.

Έτσι, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε τις… αγαπημένες μεθόδους των διαρρηκτών και τα «κόλπα» τους, για να ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τον χώρο μας.

  • Ακούγεται… χαζό, αλλά δεν είναι: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι διαρρήκτες μπαίνουν στα σπίτια είναι μια ξεκλείδωτη πόρτα ή ένα παράθυρο. Η λογική τους είναι να μπουν γρήγορα, να βρουν ό,τι μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να φύγουν γρήγορα. Επιπλέον, αυτό το είδος κλοπής προσφέρεται για κάθε επίπεδο… ληστή: δεν χρειάζεται δεξιότητες, απλώς θράσος. Έτσι, είναι πολύ κοινός τρόπος δράσης των διαρρηκτών να μπαίνουν λ.χ. σε μια πολυκατοικία και να δοκιμάζουν ποιες πόρτες είναι ξεκλείδωτες ή ποιες πόρτες είναι αρκετά ευάλωτες για να ανοίξουν γρήγορα με ένα απλό αντικλείδι. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα.
  • Όταν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένες, οι διαρρήκτες προτιμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους κλωτσώντας μια πόρτα παρά να σπάσουν ένα παράθυρο. Το τζάμι που σπάει, κάνει περισσότερο θόρυβο, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα τραυματισμού του διαρρήκτη.
  • Οι μονοκατοικίες στη μέση του δρόμου είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν στόχο σε σχέση με τα γωνιακά σπίτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γωνιακά σπίτια είναι πιο «εκτεθειμένα», η οπτική πρόσβαση σε αυτά είναι μεγαλύτερη, άρα μεγαλύτερος και ο κίνδυνος για τον διαρρήκτη να γίνει αντιληπτός.
  • Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν μοτίβα επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς στους διαρρήκτες. Αν λ.χ. καταφέρουν να διαρρήξουν ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, είναι πιθανό να επιστρέψουν για να δοκιμάσουν και με τα άλλα διαμερίσματα. Και αυτό είτε επειδή έχουν βρει τον τρόπο να περνούν από την κύρια είσοδο είτε επειδή έχουν εντοπίσει και άλλους στόχους, που δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν την πρώτη φορά. Το ίδιο ισχύει και για δρόμους με μονοκατοικίες: αν κάποιο σπίτι πέσει θύμα διάρρηξης, είναι πιθανό οι κλέφτες να επιστρέψουν για να δοκιμάσουν και σε άλλα σπίτι στη γειτονιά.
  • Εκτός από τις πόρτες και τα παράθυρα, η τρίτη αγαπημένη πρόσβαση των διαρρηκτών είναι η πόρτα του γκαράζ. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένες πόρτες δεν είναι τόσο στιβαρές κατασκευές, ενώ και οι πόρτες που οδηγούν στο εσωτερικό του σπιτιού ή της πολυκατοικίας συνήθως μένουν ξεκλείδωτες.

Οι τρόποι προφύλαξης και προστασίας από αυτούς τους κινδύνους, είναι απλοί:

  • Ακούγεται απλοϊκό αλλά είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο: κλειδώνουμε τις πόρτες και κλείνουμε καλά τα παράθυρα ακόμα κι αν πρέπει να λείψουμε για λίγη ώρα.
  • Αν μετακομίσετε σε καινούργιο σπίτι, είναι καλό να αλλάξετε την κλειδαριά της εξώπορτας – δεν ξέρετε ποιος από τους προηγούμενους ενοικιαστές μπορεί να έχει κρατήσει κλειδιά και πού μπορεί να έχουν καταλήξει αυτά.
  • Επίσης χρήσιμη είναι η τοποθέτηση δεύτερων κλειδαριών σε πόρτες και παράθυρα ή η εγκατάσταση συρτών.
  • Αν στο σπίτι ή στην πολυκατοικία υπάρχει γκαράζ, κρατάτε τις πόρτες (εξωτερική και εσωτερικές) κλειδωμένες πάντα.
  • Φυσικά, η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας είναι η πιο ριζική λύση απέναντι στον κίνδυνο διάρρηξης. Ακόμα και μεμονωμένα στοιχεία (λ.χ. κάμερα στην κύρια είσοδο, φώτα με αισθητήρα κίνησης) μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους ευκαιριακούς διαρρήκτες και σίγουρα θα βάλουν σε δεύτερες σκέψεις τους «επαγγελματίες».