Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup

Προβλέπεται 10ετής επιμήκυνση, 24 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» και 10 χρόνια περίοδος χάριτος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1:31
22/06/2018
Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup
34
loading

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Διαβάστε ακόμη: Τι πήρε και τι έδωσε στο Eurogroup η Ελλάδα για τη συμφωνία στο χρέος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar Μαρία Βλαχοπούλου

  Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια, δεν μπορώ παρά να φρίττω με με τους εξυπνακισμούς, την επιθετικότητα , την έλλειψη σεβασμού στη γνώμη των άλλων. Έλεος, κυρίες και κύριοι, λίγη σοβαρότητα, αν μη τι άλλο. Στη χώρα των Καφίρ οι άνθρωποι, προφανώς, είναι πολύ πολύ καλύτεροι από εμάς.

 2. avatar Λυσάξατε να μειώσετε

  την τεράστια επιτυχία του Σύριζα. Δυστυχώς για εσάς ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ποιος δουλεύει για να τον εξυπηρετεί και ποιος δούλευε για να τα τσεπώνει..

  1. avatar toympa

   αυτοι που τα τσεπωναν παλια ηρθαν κοντα σας.....ειναι διπλα σας...πολλοι ψηφισαν για να μην πληρωσουν δανειο...αλλοι για να παρουν δωρο...αλλοι να μην πληρωσουν ενφια...και αλλοι για δοξα και μασα....

  2. avatar μπερλ

   ειναι επιτυχια?ειναι επιμηκυνση μονο για 100 δισ?ειναι κουρεμα οπως λεει η ερτ? ειναι βρογχος οπως λεγατε παλια?βαφτιζεις τη δεξια πολιτικη ...αριστερη????θα χαιρεται ο κυριακος

 3. avatar Αν υπήρχε και η παραμικρή αμφιβολία

  για το ότι ξεπούλησαν την Μακεδονία για ένα τμήμα του χρέους το οποίο θα δημιουργήσουν και πάλι (πιθανότατα και μεγαλύτερο) μέσα σε ελάχιστους μήνες, τώρα διαλύθηκε και αυτή (η αμφιβολία). Είναι βέβαιο. Και θα βλέπουμε περιχαρείς προδότες, και πανηγυρίζοντα ξεπουλητάρια και μειοδότες να περιφέρονται στα κανάλια

 4. avatar Μπεκος

  Εξαθλιωση - εξευτελισμος - ανομια - ατιμωρισια

 5. avatar Κ.Καρατζενης

  Υπαρχουν Ελληνες που πιστευουν οτι με τις π... βαφονται χριστουγεννιατικα αυγα.Το χρεωκοπημενο βασιλειο της Ελλαδος για να εξοφληση 300+ δισεκατομυρια , θα χρειαστει να περασουν πολλες γεννεες φτωχειας και βασανων , οπως εγινε και με το νεοελληνικο κρατος του 1830 , που σηκωσε κεφαλι μετα απο 150 χρονια.

 6. avatar Κατμαντου

  Εγω ενα γνωριζω μονο. Τελικα οι Ελληνες δεν αγαπαμε την πατριδα μας οπως ολοι οι αλλοι λαοι. Είμαστε κουτοπόνηροι και το παιζουμε εξυπνοι. Και δεν έχουμε ιδεα το τι γίνεται στις υπολοιπες κοινωνιες γιατι ειμαστε πορομενοι απο φανατισμους και ισδεολογιες μεσαιωνα.Δυστυχώς αυτο το πληρώνουμε και θα το πληρώσουν τα παιδια μας ,τα εγγονια μας..........

 7. avatar Takis_0731

  Να γιατί θα ξαναβγεί ο Αλέξης με 1000.
  Καταφερε παίρνοντας ενα διαλυμένο κράτος, να το αναστηλωσει...

  1. avatar criskalts

   Εσένα σίγουρα σούχει κολλήσει το χειρόφρενο του μυαλού σου.

  2. avatar Ευπατριδης

   Δεν ξέρω αν θα βγει με 1000,με ελικόπτερο πάντως,θα βγει σίγουρα.Κοίτα νάσαι και συ μέσα,μην είσαι χαζός.Αν μείνεις εδώ,δεν γλιτώνεις...

 8. avatar Βαςπιτσ

  Να φέρουμε τον κουλη να μας σώσει ρεεεεεεε... γάτες ελληνες!!!

 9. avatar Ο λεβεντομαλαξ

  Εγώ κατάλαβα ότι βγήκαμε και αμέσως ξαναμπηκαμε σε μνημόνιο διότι τώρα που συνηθίσαμε,θα μας κακοφαινοταν έξω απ'αυτό....

 10. avatar Άγαμοι θυται

  Είμαι περίεργος,εκτός από τη Μακεδονία τους μετανάστες,η Ελλαδα θα γίνει αποθήκη μεταναστών τα επόμενα χρόνια ,το αίμα που νας έχει ρουφήξει αυτά τα 3 χρόνια,τι άλλο έχει πουλήσει ...;
  Έχει γούστο να βγουν και να καμαρώνουν και από πάνω ...

 11. avatar Υπάρχει ελπίς

  Μπράβο στην κυβέρνηση! Μέσα σε 3 χρόνια έσβησε παθογένειες δεκαετιών. Ο Έλληνας πλήρωσε και πληρώνει ακόμα την πολιτική της λεηλασίας της χώρας μας από τη ΝΔ και το Πασοκ.

  1. avatar criskalts

   Πρωί πρωί τα τρόλια βγήκαν παγανιά

 12. avatar Alofron

  Τώρα μάθαμε πόσο πουλήθηκε η Μακεδονία. Κάτι είναι κι αυτο

 13. avatar SCULLYXL5

  ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΜΑΣ!!!

 14. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Τσιπρας στην αντιπολιτευση: Θα διαγραψω το μισό χρεος και θα παρω τις γερμανικές αποζημιώσεις.
  Τσιπρας τον Αύγουστο του 2015: Ο μόνος τρόπος, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος.
  Τσιπρας εξωτερικου σημερα: Ευχαριστώ madam Merkel γαβ γαβ γαβ σλουρπ σλουρπ σλουρπ
  Τσίπρας εσωτερικού : Δωσαμε μαχες και πηραμε τρελό κουρεμα και θα βαλω γραβάτα για τα σανοφαγα.

 15. avatar Βαγγελας κουλα

  Ωραία,τώρα μπορώ κοιμηθώ ήσυχος ζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζ

 16. avatar Λενια

  Πολύ φοβάμαι τ'αντάλλαγμα τα για να συμφωνήσουν..Τους φοβήθηκε το μάτι μου τους κυβερνώντες!!

  1. avatar λένια…μάλιστα

   Εγώ πάλι αναρωτιέμαι το δικό σου αντάλλαγμα καθώς και πολλών άλλων "σχολιαστών" εδώ μέσα ποιο να είναι, για να γράφετε από πουρνό πουρνό μέχρι την άλλη μέρα το πρωί σχόλια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε οποιοδήποτε θέμα, από πολιτικό μέχρι άρθρο για τη διάσωση της πολικής αρκούδας. Ό,τι και να γράφετε, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μας βάλανε στα μνημόνια και ΣΥΡΙΖΑ μας βγάζει. Καλοχώνευτη η αλήθεια, αν πάλι σας πέφτει λίγο δύσκολη μπορείτε να πιείτε και μια σόδα.

   1. avatar Ευπατριδης

    Την αλήθεια θα την διαπιστώσεις σε λίγο καιρό.Κανε λίγο υπομονή αλλα να προετοιμάζεσαι κιόλας....

   2. avatar Ροδα

    Ακομη και να δεχτουμε την απατη οτι βγαινουμε απ τα μνημονια ενω θα συνεχιστουν οι περικοπες παντου ας αναρωτηθουμαι με ποιο τροπο βγαινουμαι; βγαινουμε επειδη εδω και τρια χρονια εφαρμοζει κατα γραμμα ο τσιπροψευτης το μνημονιο που μας φωρτοσε! Δηλαδη εκανε αυτο που ελεγε ο αδωνις και η νδ οτι επρεπε να κανουμε και αντιδρουσε ο τσιπροψευτης και φωναζε κρεμαλες στους γερμανοτσολιαδες. Αρα με υπακοη στο σχεδιο σοιμπλε ο ψευτοτσιπρας μας λεει οτι βγαινουμε απο τα μνημονια.

   3. avatar criskalts

    Ανώνυμο τρολάκι ΟΥΣΤ

   4. avatar Dasparil

    ok ας πάρουμε το δικό σου σκεπτικό , αφαιρώντας όλα τα προεκλογικά ψέματα, αηδίες , ανεφάρμοστες ανοησίες, και το βόλεμα κομματικών στρατών παντού στο δημόσιο (να θυμίσω ράπερς και τύπους που έχουν βουλκανιζατέρ να γίνονται διευθυντές νοσοκομείων ίσως?)

    Εφόσον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έβαλαν στα μνημόνια (σωστά)
    Γιατί ο κόσμος να ψήφιζε ποτε σύρριζα αφού θα έκαναν τα ίδια και πλέον αποδεδειγμένα πολύ χειρότερα?

    Efou Η ΝΔ και πασοκ έβαλαν τα μνημόνια (πάλι..σωστά) γιατί οι αριστεροί επαναστάτες που η μονη δουλειά τους ήταν να βάζουν χέρι στο παντελόνι του μπαμπά , έλεγαν ότι δεν υπογραφουν μνημόνια με οποιοδήποτε νούμερο χρώμα και τα λοιπά ? γιατί δεν βαράνε νταούλια τώρα αλλα τους πετάνε euro και αυτοί ξεπουλάνε ακόμα και ιστορία ?

    Γιατί ? πολύ απλά το μονο που τους ένοιαζε όπως κάθε αριστερό , δεν είναι η πατρίδα, δεν είναι ο loaos , δεν έχουν καμια "ιδελογογια" (φαίνεται από το ποσο εύκολα ξεπουλάνε τα πάντα και αλλάζουν "άποψη" μέσα σε ΛΕΠΤΑ) αλλα η κουτάλα και η καρεκλα.

    Τουλάχιστον ως βολεμένοι που είστε να υποστηρίζεται τους προδοταραδες , [...]

   5. avatar Sv7n

    Μόνο και μόνο που χαρίσανε ετσι απλά το όνομα Μακεδονία ... στον αγύριστο. Ποτέ ξανά τους ανθέλληνες.

   6. avatar Μητσουκος

    Λενια... Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μας βγάζει???? Γιατί νομίζεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει????

   7. avatar Νεόπτωχος

    Κρίμα που θα πάει [...] για το καλό που μας έκανε, όπως πήγαν και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
    Με βρισιές και ψέμματα πήρε την εξουσία, με βρισιές και κλωτσιές θα την χάσει. Άτιμο πράγμα ο όχλος.

  2. avatar ΚΟΚΟΡΩΝΗ ΕΛΕΝΗ

   Ευχαριστώ από καρδιάς καλό ξημέρωμα.

  3. Δεν μας παρατας με τα ανταλλαγματα σου! Αν ειναι ανταλλαγμα το οτι πηραμε πισω το δικαιωμα σαν χωρα να λεει οτι ειναι η μοναδικη που καταγεται απο τον Μεγα Αλεξανδρο, τοτε ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στον Τσιπρα. Ειστε τοσο κομματικοποιημενοι που δεν βλεπετε την πραγματικοτητα και φανταζεστε προδοσιες.

   1. avatar Ευπατριδης

    Τι λες ρε τρόλι,ποιά χώρα κατάγεται από τον Μεγαλέξανδρο; Χαχαχαχαχαχα....

   2. avatar Dasparil

    Δεν ξέρεις να διαβάζεις έτσι δεν είναι ? εάν ξέρεις διάβασε πάλι το ξεπούλημα που υπογραφουν που λέει ρητά ότι εάν βγείς στο δρόμο να διαδηλώσεις φωνάζοντας ότι η μακεδονία είναι Ελληνική θα στείλουν τα mat να σε μαζεύουν , καθώς ως γνήσια αριστερά κυβέρνηση όχι μονο ξεπουλάει την πατρίδα αλλα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ από τον λαό να τολμήσει να μιλήσει.

    Enjoy

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει