Με νέα «όπλα» ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ. Οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablet ανά χείρας. Μέσω των tablet οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές ενώ επιτόπου θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Το «ElenxisLive» θα «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους στα tablet των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Μέσω της νέας εφαρμογής οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου επαγγελματία ή της ελεγχόμενης επιχείρησης. Συγκεκριμένα:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.
  • Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
  • Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Επίσης θα μπορούν να ελέγξουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία η της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες «σκανάρουν» τις αποδείξεις και ελέγχουν τη γνησιότητά τους αναμένεται έως το τέλος του έτους να τεθεί σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με περιορισμό της γραφειοκρατίας και του χρόνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους, μεταξύ άλλων, θα ενεργοποιηθούν:

  1. Η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.
  2. Η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας και η ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Web Service) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων.
  3. Η εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
  4. Η επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  5. Η αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
  6. Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου.
  7. Η πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα.
  8. Η αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).