Μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τη ζώνη του ευρώ τοποθετείται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» το τελικό χρονοδιάγραμμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, όσο και από τις πολιτικές διεργασίες στη Ευρώπη.

Όπως τονίζουν, εάν όλα εξελιχθούν βάσει του προγράμματος, οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν πριν τις ευρωεκλογές της (22-25 Μάιου) και θα υλοποιηθούν μετά από αυτές και το πιθανότερο στα τέλη του 2014. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 αποτελεί το χρονικό ορόσημο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει επισημάνει στους ευρωπαίους εταίρους ότι νέα υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της ΕΕ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απροθυμία των εταίρων να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα στηρίζεται και από το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί πως τα πισωγυρίσματα του Eurogroup έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Το δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρεται σε μελέτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, αλλά και των συμβούλων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους poy προτείνουν διάφορους τρόπους και τεχνικές για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Οι εν λόγω μελέτες συγκλίνουν στο ότι για να συνοδευτεί ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια θα πρέπει πρώτα να μετατραπεί το μεσοπρόθεσμο χρέος σε μακροπρόθεσμο και εν συνέχεια να ληφθούν πρωτοβουλίες για νέες εκδόσεις.