«Ανεργία από 26 έως 31,6% λόγω κορονοϊού και ανάκαμψη από το 2021»

Δείτε την ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
21:19
15/04/2020
«Ανεργία από 26 έως 31,6% λόγω κορονοϊού και ανάκαμψη από το 2021»
9
loading

Σημαντική επιδείνωση του δημοσίου χρέους θα προκαλέσει το τρέχον έτος η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο το 2021 αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του COVID-19, που θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση «οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είτε έχει διακοπεί διοικητικά η λειτουργία τους, είτε πλήττονται αντικειμενικά από την πανδημία, αφορούν περίπου το 60% της συνολικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Με την υπόθεση ότι η διάρκεια αυτής της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 45 ημέρες, η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 30% της εισροής εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Όσον αφορά τη ζήτηση και την κατανάλωση προϊόντων, «τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η μείωση των εισοδημάτων θα συρρικνώσουν τη μη αναγκαία κατανάλωση, που αποτελεί το 47,2% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών». Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών αναμένεται να είναι της τάξης του 23,6%.

Συν τοις άλλοις, ο παγκόσμιος χαρακτήρας της κρίσης θα μειώσει τα εισοδήματα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και κατά συνέπεια τις εξαγωγές. «Υποθέτουμε, αναφέρει η έκθεση, μείωση των εξαγωγών κατά 50%, λαμβάνοντας πάντα ως δεδομένο ότι η διαταραχή και τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν για 45 ημέρες, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου. Από το τρίτο τρίμηνο και μετά αναμένεται να επιστρέψουν στα "φυσιολογικά" επίπεδα, δηλαδή εκεί που θα οδηγούνταν αν δεν υπήρχε η πανδημία».

Πού θα κυμανθεί η ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, πριν τα μέτρα προβλεπόταν ότι το 2020 θα κυμαινόταν στο 16%. Τώρα με την πανδημία, το ποσοστό θα ανέβει σημαντικά προς τα πάνω. Το πόσο πάνω, θα εξαρτηθεί από το πότε θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Εάν η επαναφορά είναι γρήγορη (έξι μήνες), η ανεργία θα κυμανθεί από 26 έως 26,4% (εξαρτάται από τα επεκτατικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα τα επιδόματα). Εάν η επαναφορά είναι μέτρια (ένα έτος) η ανεργία θα κυμανθεί από 31 έως 31,4% ενώ εάν η επαναφορά είναι αργή (δύο έτη), η ανεργία θα κυμανθεί από 31,2 έως 31,6%.

Τέλος, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά το επόμενο έτος αναφέρονται τα εξής: «Το 2021 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ)».

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Τέρμα

  Η ανάκαμψη από το 2021..... πολύ μου άρεσε!!!! Θα έρθουν οι επενδυτές που περιμένουν ουρά έξω από τα σύνορα! Απλά δεν μπορούν να μπουν τώρα λόγω κορονοιου!

 2. avatar Ιου

  Κουλης και ξερο ψωμι ...Γιατι μόνο αυτο θα τρώμε σε λιγο

 3. avatar Wise

  Αυτοι οι προφήτες που τα λένε αυτά τοσο τραγικά μάλλον έχουν και τα σχετικά συμφέροντα τους έτσι

 4. avatar Υπ όψιν

  Τα λέω καιρό και τα επαναλαμβάνω για να τα κατανοήσουν όλοι... Τώρα άρχισαν να το ψιθυρίζουν και επισήμως.
  Επίκειται οικονομική καταστροφή και κοινωνική εξέγερση! Θα πέσει μαύρη πείνα! Γι\'αυτό πάρτε τα μέτρα σας!

 5. avatar Μστ

  Όταν λόγω ανεργίας, φτώχειας και λουκέτων σε επιχειρήσεις, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων από καρκίνους, εγκεφαλικά, καρδιακά, αρρώστιες, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α, τότε ελάτε να πείτε αν ήταν σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης.!!

 6. avatar Μστ

  Αν υπολογίσουν τους άνεργους έλληνες του εξωτερικού που θα επιστρέψουν στη χώρα, τις χιλιάδες απολύσεις Δ.Υ. που δε θα διστάσει η ΝΔ λόγω ψηφιοποίησης του δημοσίου, τους χιλιάδες τραπεζουπαλλήλους που θα απολυθούν λόγω ψηφιοποίησης και ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 40%

 7. avatar 1+1

  Εαν ο μή γενοιτο επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη του “γραφειου προυπολογισμού της Ελληνικής Βουλης”και η ανεργια φτασει στό 30% που αυτό θα σημαινει και καποιες εκατονταδες χιλιάδες ανεργοι και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρησεις, τοτε ο Θεός να μας φυλάει απο αυτά που μπορούν να συμβούν στην χώρα μας.....!!
  Γιαυτό όποιοι και όσοι εχετε τη δυνατότητα , πιεστε τώρα τους κυβερνωντες για ληψη μετρων οσο πιο συντομα ειναι δυνατό , γιά να πεσουμε οσο πιο μαλακα γίνεται....!!
  Και οτι γραφουμε ειναι πέραν απο τις οποιες πολιτικες συμπαθειες του καθένα μας....!!

 8. avatar Πολιτικός ιός

  Ναι αλλά σώσαμε μερικούς νέους 80-105 ετών....τώρα σαν αυτοκτονήσουν μερικές χιλιάδες νέοι η αν φύγουν στο εξωτερικό αυτό δε μας αφορά.Αυτοι δε προσμετρούνται.Ουτε βεβαίως βεβαίως οι θάνατοι από αλκοόλ τσιγάρο τρακαρίσματα...Στόχος επιτευχθεί.Για το χρέος φταίει αποκλείστηκα ο ιός.

  1. avatar Geralt Of Rivia

   [...]Υπάρχουν σ αυτόν τον πλανήτη άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταδέχονται να πεθάνουν άνθρωποι για να σώσουν την πορτοφόλα τους. Αν δεν σ αρέσει, πήγαινε αλλού. Πήγαινε Αγγλία να γίνεις μέλος της αγέλης, ή στον Τραμπ. Α...και που σαι. Δεν πιστεύω να κάθεσαι μέσα.
   Βγες έξω να κολλήσεις αφού νομίζεις πως \"σώσαμε μερικούς νέους 80-105 ετών\". Μόνο μην παρακαλάς να μπεις σε ΜΕΘ μετά....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει