Σημαντική επιδείνωση του δημοσίου χρέους θα προκαλέσει το τρέχον έτος η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο το 2021 αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του COVID-19, που θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση «οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είτε έχει διακοπεί διοικητικά η λειτουργία τους, είτε πλήττονται αντικειμενικά από την πανδημία, αφορούν περίπου το 60% της συνολικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Με την υπόθεση ότι η διάρκεια αυτής της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας είναι 45 ημέρες, η διαταραχή ποσοτικοποιείται ως μείωση 30% της εισροής εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Όσον αφορά τη ζήτηση και την κατανάλωση προϊόντων, «τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η μείωση των εισοδημάτων θα συρρικνώσουν τη μη αναγκαία κατανάλωση, που αποτελεί το 47,2% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών». Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών αναμένεται να είναι της τάξης του 23,6%.

Συν τοις άλλοις, ο παγκόσμιος χαρακτήρας της κρίσης θα μειώσει τα εισοδήματα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και κατά συνέπεια τις εξαγωγές. «Υποθέτουμε, αναφέρει η έκθεση, μείωση των εξαγωγών κατά 50%, λαμβάνοντας πάντα ως δεδομένο ότι η διαταραχή και τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν για 45 ημέρες, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου. Από το τρίτο τρίμηνο και μετά αναμένεται να επιστρέψουν στα “φυσιολογικά” επίπεδα, δηλαδή εκεί που θα οδηγούνταν αν δεν υπήρχε η πανδημία».

Πού θα κυμανθεί η ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, πριν τα μέτρα προβλεπόταν ότι το 2020 θα κυμαινόταν στο 16%. Τώρα με την πανδημία, το ποσοστό θα ανέβει σημαντικά προς τα πάνω. Το πόσο πάνω, θα εξαρτηθεί από το πότε θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Εάν η επαναφορά είναι γρήγορη (έξι μήνες), η ανεργία θα κυμανθεί από 26 έως 26,4% (εξαρτάται από τα επεκτατικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα τα επιδόματα). Εάν η επαναφορά είναι μέτρια (ένα έτος) η ανεργία θα κυμανθεί από 31 έως 31,4% ενώ εάν η επαναφορά είναι αργή (δύο έτη), η ανεργία θα κυμανθεί από 31,2 έως 31,6%.

Τέλος, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά το επόμενο έτος αναφέρονται τα εξής: «Το 2021 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ)».

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ.