Μία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι προβληματική, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.

«Η μετάδοση της μείωσης των επιτοκίων στην περιφέρεια θα ήταν περιορισμένη και εκεί είναι όπου αυτή χρειάζεται περισσότερο. Συγχρόνως, η μείωση των επιτοκίων θα χαλάρωνε περαιτέρω τις ήδη χωρίς προηγούμενο άνετες συνθήκες χρηματοδότησης στο κέντρο της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, αλλά επιτόκια που μένουν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσουν τελικά διαταραχές», δήλωσε ο Άσμουσεν σε ομιλία του στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Royal Bank of Scotland και η Nomura International, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί ότι θα αποφασιστεί μείωση του κόστους δανεισμού σε περίπτωση που είναι απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία.

Αν και ο Άσμουσεν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, αν τα στοιχεία δείξουν ότι αυτό είναι αναγκαίο, τα σημερινά σχόλια του δείχνουν ότι μπορεί να θέλει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για σχετική απόφαση στις 2 Μαΐου (που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ), σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει επίσης την άποψη ορισμένων επενδυτών ότι – παρά τα πρόσφατα ασθενή οικονομικά στοιχεία – μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 0,75% δεν είναι δεδομένη.

«Φυσικά, η ΕΚΤ θα εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων, αλλά θα μπορούσε επίσης να συζητήσει πώς να διασπείρει τα αποτελέσματα από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε χώρες, όπως η Ισπανία, ή μικρότερες χώρες», δήλωσε αναλυτής της εταιρεία Brown Brothers Harriman στο Τόκιο.

Η EKT έχει αναγνωρίσει ότι, αν και έχει μειωθεί η πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την ανακοίνωση πέρυσι του προγράμματός της για την αγορά κρατικών ομολόγων (OMT), παραμένει το πρόβλημα χρηματοδότησης, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, σημειώνει το Bloomberg.

Ενώ η ΕΚΤ διερευνά τώρα τρόπους για να ξεμπλοκάρει τη ροή πιστώσεων στις περιοχές αυτές, ο Άσμουσεν δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθούν τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική.

«Αλλά, υπάρχουν άλλα εμπόδια που κρατάνε χαμηλά τον τραπεζικό δανεισμό, όπως η αυξημένη αποφυγή κινδύνου, η έλλειψη ζήτησης δανείων και ανεπαρκή κεφάλαια. Ο τραπεζικός δανεισμός θα επανέλθει πλήρως μόνο όταν ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών σε όλες τις χώρες – μέλη. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να άρει αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε.