Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Tαμεία 258.618 αποφάσεις για κύρια σύνταξη, για επικουρική και για εφάπαξ έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ταμεία.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται».

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Πετρόπουλος αναφέρει πως πρόκειται για «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο» και προσθέτει πως «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».

«Οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι 48.839. Ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα», αναφέρει ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα δύσκολο για να μιλάει κανείς τόσο πρόχειρα» σημείωσε.

Όσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Λυπάμαι για τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται. Διότι το χρέος, το οποίο εμφανίζουν κατ’ αυτό τον τρόπο ως πλαστό, εγείρει ζητήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα να συνεχίσει να παρέχει συντάξεις χωρίς περικοπές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια ανεύθυνη προσέγγιση δημιουργεί θέματα στη μελλοντική ισορροπία του ζητήματος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «έχουμε 399 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν και δώσαμε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Το 75% περίπου των εκκρεμών συντάξεων, που παραλάβαμε το 2015, το έχουμε χορηγήσει. Έχουμε μείνει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με παλιά. Έχουμε δώσει συνολικά 866.700 παροχές».

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία δίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ.Πετρόπουλος είπε: «Ο πόλεμος είναι πραγματικά άτακτος. Ό,τι προλαβαίνουν κάνουν. Και η δημιουργία αυτής της ανησυχίας προφανώς ευνοεί σχέδια εκείνων που είναι αντίπαλοι ως προς τα επιτεύγματα που είχε η χώρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».

Ξεπερνούν τις 258.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) είναι στα δύο χρόνια και από τη στιγμή που βγει η οριστική κύρια σύνταξη, αρχίζει να μετρά άλλο ένα 12μηνο τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική. Εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, τότε ο χρόνος που περιμένει μέχρι να πάρει το σύνολο των παροχών του φτάνει και στα 4 χρόνια.

Τα στοιχεία με τις εκκρεμείς αποφάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά τη διάρκεια του 34ου Συνεδρίου τους καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δραστικής μείωσης των εκκρεμοτήτων που τις απαριθμεί σε μόλις 35.000 αποφάσεις κύριας σύνταξης, που δεν έχουν εκδοθεί, σε 85.000 αποφάσεις επικουρικής και σε 20.000 εφάπαξ που είναι στη λίστα των καθυστερήσεων.

Το υπουργείο κάνει λόγο για ένα σύνολο 140.000 εκκρεμών αποφάσεων, δηλαδή, ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτονται μέσα από τη λίστα αναμονής των υπηρεσιών δείχνουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό με 258.618 αποφάσεις κύριας, επικουρικής και εφάπαξ να είναι σε μια ατελείωτη ουρά αναμονής.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριό της, ήταν σε εκκρεμότητα:

• 105.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ από ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου εκ των οποίων οι 80.000 είχαν υποβληθεί από το 2017 και το 2018 και άλλες 25.000 αιτήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

• 45.000 αιτήσεις στο Δημόσιο εκ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 υπαλλήλων σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλες 15.000 αιτήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή υπαλλήλων υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, αλλά και αιτήσεις συντάξεων χηρείας.

• 87.504 αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και άλλες 20.614 αιτήσει για εφάπαξ από το ίδιο Ταμείο.

Όλες αυτές οι 258.618 αποφάσεις που εκκρεμούν είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθούν και πότε θα τελειώσει και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Σημειώνεται ότι όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ ζουν με την προσωρινή σύνταξη μέχρι να βγει η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξής τους.

Στην προσωρινή σύνταξη υπάρχει διπλό καθεστώς, καθώς οι μεν ασφαλισμένοι του Δημοσίου στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του τελευταίου μισθού τους, χωρίς περιορισμό ποσού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι είτε Δημοσίου, είτε ΙΚΑ, είτε ΟΑΕΕ είτε άλλων Ταμείων παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου ή των εισφορών που έχουν καταβάλει, αναγόμενων σε μηνιαίες αποδοχές. Στα ειδικά μισθολόγια η προσωρινή σύνταξη φτάνει ακόμη και στα 1.500 ευρώ, ενώ στις άλλες κατηγορίες που είναι και η πλειοψηφία η προσωρινή σύνταξη είναι μεν στο 50% των αποδοχών ή των εισφορών 12μήνου, αλλά έχει πλαφόν τα 768 ευρώ.

Με αυτά τα 768 ευρώ μάξιμουμ ζουν οι ασφαλισμένοι έως ότου βγει η οριστική σύνταξη και τα όποια αναδρομικά. Μετά την απόφαση οριστικής σύνταξης θα περιμένουν άλλους 12 μήνες τουλάχιστον για την επικουρική και αν είναι τυχεροί σε άλλους 12 μήνες θα πάρουν και το εφάπαξ.

Η αίτηση συνταξιοδότησης που υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ πηγαίνει ταυτόχρονα και στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικής σύνταξης ή και για εφάπαξ εφόσον υπάρχει ασφάλιση για κλάδο πρόνοιας.

Τα χρήματα όμως δεν ξεκλειδώνουν αν πρώτα δεν βγει η οριστική κύρια σύνταξη. Μέχρι να βγει η οριστική απόφαση, δεν μπορεί να ξεκινήσει ούτε η έκδοση της επικουρικής, ούτε του εφάπαξ γιατί αυτό προβλέπει η νομοθεσία, αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο δημοσίευμα.