Ξεπερνούν τις 258.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Διαψεύδει ο Τάσος Πετρόπουλος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:26
21/06/2019
Ξεπερνούν τις 258.000 οι εκκρεμείς συντάξεις
12
loading

Στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα Tαμεία 258.618 αποφάσεις για κύρια σύνταξη, για επικουρική και για εφάπαξ έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα ταμεία.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται».

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ.Πετρόπουλος αναφέρει πως πρόκειται για «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο» και προσθέτει πως «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».

«Οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι 48.839. Ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα», αναφέρει ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα θέμα δύσκολο για να μιλάει κανείς τόσο πρόχειρα» σημείωσε.

Όσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Λυπάμαι για τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται. Διότι το χρέος, το οποίο εμφανίζουν κατ' αυτό τον τρόπο ως πλαστό, εγείρει ζητήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα να συνεχίσει να παρέχει συντάξεις χωρίς περικοπές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια ανεύθυνη προσέγγιση δημιουργεί θέματα στη μελλοντική ισορροπία του ζητήματος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό «έχουμε 399 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν και δώσαμε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα. Το 75% περίπου των εκκρεμών συντάξεων, που παραλάβαμε το 2015, το έχουμε χορηγήσει. Έχουμε μείνει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με παλιά. Έχουμε δώσει συνολικά 866.700 παροχές».

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία δίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ.Πετρόπουλος είπε: «Ο πόλεμος είναι πραγματικά άτακτος. Ό,τι προλαβαίνουν κάνουν. Και η δημιουργία αυτής της ανησυχίας προφανώς ευνοεί σχέδια εκείνων που είναι αντίπαλοι ως προς τα επιτεύγματα που είχε η χώρα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα».

Ξεπερνούν τις 258.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) είναι στα δύο χρόνια και από τη στιγμή που βγει η οριστική κύρια σύνταξη, αρχίζει να μετρά άλλο ένα 12μηνο τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική. Εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, τότε ο χρόνος που περιμένει μέχρι να πάρει το σύνολο των παροχών του φτάνει και στα 4 χρόνια.

Τα στοιχεία με τις εκκρεμείς αποφάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά τη διάρκεια του 34ου Συνεδρίου τους καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δραστικής μείωσης των εκκρεμοτήτων που τις απαριθμεί σε μόλις 35.000 αποφάσεις κύριας σύνταξης, που δεν έχουν εκδοθεί, σε 85.000 αποφάσεις επικουρικής και σε 20.000 εφάπαξ που είναι στη λίστα των καθυστερήσεων.

Το υπουργείο κάνει λόγο για ένα σύνολο 140.000 εκκρεμών αποφάσεων, δηλαδή, ενώ τα στοιχεία που αποκαλύπτονται μέσα από τη λίστα αναμονής των υπηρεσιών δείχνουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό με 258.618 αποφάσεις κύριας, επικουρικής και εφάπαξ να είναι σε μια ατελείωτη ουρά αναμονής.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριό της, ήταν σε εκκρεμότητα:

• 105.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ από ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου εκ των οποίων οι 80.000 είχαν υποβληθεί από το 2017 και το 2018 και άλλες 25.000 αιτήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

• 45.000 αιτήσεις στο Δημόσιο εκ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 υπαλλήλων σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλες 15.000 αιτήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή υπαλλήλων υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, αλλά και αιτήσεις συντάξεων χηρείας.

• 87.504 αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και άλλες 20.614 αιτήσει για εφάπαξ από το ίδιο Ταμείο.

Όλες αυτές οι 258.618 αποφάσεις που εκκρεμούν είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθούν και πότε θα τελειώσει και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Σημειώνεται ότι όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ ζουν με την προσωρινή σύνταξη μέχρι να βγει η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξής τους.

Στην προσωρινή σύνταξη υπάρχει διπλό καθεστώς, καθώς οι μεν ασφαλισμένοι του Δημοσίου στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του τελευταίου μισθού τους, χωρίς περιορισμό ποσού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι είτε Δημοσίου, είτε ΙΚΑ, είτε ΟΑΕΕ είτε άλλων Ταμείων παίρνουν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου ή των εισφορών που έχουν καταβάλει, αναγόμενων σε μηνιαίες αποδοχές. Στα ειδικά μισθολόγια η προσωρινή σύνταξη φτάνει ακόμη και στα 1.500 ευρώ, ενώ στις άλλες κατηγορίες που είναι και η πλειοψηφία η προσωρινή σύνταξη είναι μεν στο 50% των αποδοχών ή των εισφορών 12μήνου, αλλά έχει πλαφόν τα 768 ευρώ.

Με αυτά τα 768 ευρώ μάξιμουμ ζουν οι ασφαλισμένοι έως ότου βγει η οριστική σύνταξη και τα όποια αναδρομικά. Μετά την απόφαση οριστικής σύνταξης θα περιμένουν άλλους 12 μήνες τουλάχιστον για την επικουρική και αν είναι τυχεροί σε άλλους 12 μήνες θα πάρουν και το εφάπαξ.

Η αίτηση συνταξιοδότησης που υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ πηγαίνει ταυτόχρονα και στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικής σύνταξης ή και για εφάπαξ εφόσον υπάρχει ασφάλιση για κλάδο πρόνοιας.

Τα χρήματα όμως δεν ξεκλειδώνουν αν πρώτα δεν βγει η οριστική κύρια σύνταξη. Μέχρι να βγει η οριστική απόφαση, δεν μπορεί να ξεκινήσει ούτε η έκδοση της επικουρικής, ούτε του εφάπαξ γιατί αυτό προβλέπει η νομοθεσία, αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο δημοσίευμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Ο ΝΟΜΟΣ

  ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
  Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ .

 2. avatar exterminator

  Ειναι απλό περιμένουν να πεθάνουν και μετα ερχονται και λένε πάρτε τα έξοδα κηδείας μετα δυο χρονια απο την ταφή και πολλα σας ειναι. Εξολοθρεύτηκε.....

 3. avatar Άλλος κανεις ;

  Δεν βλέπεις τίποτε Πετρόπουλε! Ολα τα εχετε διαλύσει . Γεμίσατε τα ταμεία με ημιμαθείς και κομματικά στελεχή σε θέσεις ευθύνης και ολα πανε δεξιά για τους άλλους.. . Καμία αξιοκρατία. Στηρίζεις αυτό το σάπιο σύστημα που κυβερνούσε 40 χρόνια και την επαγγελματική σου τάξη . Και ιδού τα αποτελέσματα !

 4. avatar chrisv

  εμένα ο σύζυγός μου κατέθεσε στις 19/03/2013 και πήρε σύνταξη τον Μάρτιο του 2017,και μάλιστα με πολύ προσωπικό κυνηγητό.
  αφήνετε να μιλάνε άνθρωποι που δεν έχουν επαφή καμία με την πραγματικότητα αλλά μόνο με την εξουσία, και δυστυχώς τους πιστεύετε.

 5. avatar Ας μας πεί

  ο υφυπουργός : μετά το Νόμο κατρούγκαλου υπάρχει κλειδάριθμος για τον υπολογισμό των Επικουρικών Συντάξεων ή ακόμη ψάχνουν να τον βρούν με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν Επικουρικές Συντάξεις ??

 6. avatar ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

  ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΟΥΝΙΟ 2017 ΜΕ ΩΦΕΙΛΗ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΚΑΙ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΟΥΤΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΕΙΔΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΝΟΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΩΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

 7. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣ

  περιμεντε να βγει η νδ και θα τις κοψει ολες μην ανησυχειτε.

 8. avatar SER 30

  ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΤΟΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΩ . ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2 0 1 9 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΦΑΚΕΛΛΩΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΩΒΡΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΤΑΕΙ ΚΟΤΡΩΝΕΣ . ΛΕΓΕ ΡΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ . ΠΕΝΤΕ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ . ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ , ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ , ΥΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ , ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ , ΥΠΟ ΤΟΥΡΛΟΜΠΟΥΚΙ , ΥΠΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ . ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ , ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ / ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ / ΕΦ \' ΑΠΑΞ . ΣΑΛΤΣΕΣ ΓΛΥΤΣΕΣ ΣΑΛΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΨΕΜΑΤΑ . ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕΙΣ ΡΕ ΣΕΙΣ ?

 9. avatar Ναι

  Αλλά αφού διαψεύδει ο συριζαιος

  - ναι αλλά 258.00 συντάξεις δεν έχουν εκδοθεί...

  - Όμως ο υπουργός διαψεύδει

  - Αφού 258.000 συντάξεις...

  - είσαι φασίστας ακροδεξιός,

 10. avatar Bλαχος Κωστας

  Κριμα κ. υπουργε να λες τοσο Μεγαλα Ψεματα. Απο ΟΚΤ 2016 που εκανα αιτηση για Επικουρικο δεν εχω κανενα νεο.

 11. avatar enas kapoios

  Το να κοροϊδευτεις ρε υπουργέ τους συνταξιούχους ειναι ΝΤΡΟΠΗ σου, κάποτε θα βγείς κι εσύ στην σύνταξη...αλλά τι σε νοιάζει...υπουργός είσαι!,... και 4 και 5 και ίσως 6 για επικουρική είναι... Ντροπη ρε ψευταρα... Πείτε ρε μια αλήθεια...Πως χωράτε σπίτια σας απο τις τόσο μεγάλε μύτες (Πινόκια) που έχετε κάνει... ΨΕΥΤΕΣ

 12. avatar Ο αντικονομας

  Στον υπόλοιπο κόσμο οι συντάξεις βγαίνουν από 1 μέρα έως το πολύ 1 μήνα.Εδω κάνουν πέντε χρόνια και.Εδω παντού διαφθορά,παντού λαδιαρηδες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει