Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη φορολογία και τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην κλειστή συζήτηση με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των μεγαλύτερων εταιρειών της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και στο οικονομικό περιβάλλον και εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Αναφερόμενος ειδικά στις επερχόμενες φορολογικές αλλαγές ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ενιαίο, απλό, σταθερό και αποτελεσματικό σύστημα, καταργώντας τις πολυάριθμες και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως είπε ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια σειρά συναλλαγών, αλλά και η τροποποίηση του πλαισίου για τις φορολογικές ποινές, με έμφαση στην κατάργηση προστίμων και τον περιορισμό των προσαυξήσεων.

«Βασικός μας στόχος είναι να καταστήσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις Δ.Ο.Υ. κυρίως ελεγκτικά κέντρα. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να μη χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης, ο φοροτεχνικός ή ο λογιστής στη Δ.Ο.Υ., παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και σε επικείμενες τιτλοποίησεις μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις εξηγώντας ότι θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός η αρχή θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ. «Η συγκεκριμένη μέθοδος, προσπαθούμε να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου», τόνισε.

Όπως εξήγησε το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό, αφενός θα μειώνεται το χρέος και θα α διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου και αφετέρου θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, ο υπουργός είπε πως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα καταστήσει πιο εύκολη την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίησή του, θα του δώσουν την δυνατότητα να καταστεί κεφαλαιακά και λειτουργικά πιο ισχυρό και αποτελεσματικό. Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να επανακάμπτουν στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.